ОБНОВА возног парка ЈГСП "Нови Сад" се наставља, а ускоро ће бити богатији за још 20 зглобних нископодних аутобуса са уграђеним погоном на гас. У преговарачком поступку, како се наводи на сајту градског превозника, уговор за ова возила додељен је фирми МПН "Промет" из Београда.

Цена ових аутобуса је већа од 606 милиона динара, а рок за њихову испоруку је 180 дана, што значи да ће се путници у новим аутобусима превозити почетком наредне године. Раније је потписан уговор са фирмом "Стар импорт" за набавку 30 соло аутобуса, такође са уграђеним погоном на гас, у вредности 683 милиона динара, а очекује се да они буду испоручени у фебруару 2020. године.

Сви ови аутобуси морају да буду идентични. Градски превозник захтева да возила имају систем за климатизацију, односно грејање и хлађење, и да буду без степеника на целој површини аутобуса намењеној за улаз, излаз, пролаз и стајање путника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Реконструкција опште болнице у Суботици: Осам сала за операције


Осим тога, нова возила би требало да имају уграђен вај-фај рутер тако да се на интернет може повезати најмање 30 корисника истовремено, а у возилима мора бити видно означено да поседују интернет-везу. Уз то, свако од ових возила имаће видео-надзор. Капацитет соло аутобуса је минимум 30 места за седење, а неопходно је да поседују троја двокрилна врата.

- Овим набавкама ћемо постићи да више од половине аутобуса градског превозника буде нова, чиме би се смањила старост возног парка - казали су у ЈГСП "Нови Сад". - Самим тим, путници ће добити квалитетан превоз какав заслужују, климатизован и удобан, а предузеће ће остварити зацртани циљ свог пословања.


МИДИ-БУС

КОРИСНИЦИ услуга градског превозника однедавно се превозе у четири од осам купљених миди-аутобуса, средње величине, који имају 24 седишта. Ова возила су предвиђена за мање фреквентне линије.