ОПШТА болница у Суботици, која постоји већ 178 година, спремна је за темељну реконструкцију. У ову здравствену установу, у којој се лечи више од 200.000 људи са севера наше земље, Канцеларија за јавна улагања Владе Србије уложиће од 25 до 30 милиона евра.

- Пројекат за комплетну реконструкцију Опште болнице, која подразумева 35.000 квадрата болничких просторија - главне зграде и свих 20 објеката који се налазе у кругу, и шест хектара дворишног простора, са саобраћајницама, водоводном и канализационом мрежом, термоенергетским постројењем је завршен и налази се у Канцеларији за јавна улагања - истиче др Слободан Пушкар, директор Опште болнице у Суботици. - Пројекат је пратио процес укњижавања одређених објеката, који правовремено нису били уписани у катастар. Очекујемо одобравање средстава за реконструкцију и тендер за одабир извођача радова.

Израда пројектно-техничке документације је праћена разговором пројектаната, архитеката са сваким доктором и одељењем. Свака соба је посебно анализирана у односу на потребе. Испуњен је главни захтев да собе буду двокреветне са купатилима, да би комфор пацијената током хоспитализације био на највећем могућем нивоу. Притом, капацитет болнице ће остати на истом новоу, примера ради, од шестокреветних соба направиће се три двокреветне. Постојећи број лифтова - четири на осам спратова је апсолутно недовољан и тај број биће дуплиран. Предвиђени су нови техничко-теретни лифтови који ће служити за превоз медицинског материјала, прљавог и чистог веша... Уместо садашњих пет хируршких сала болница ће имати осам. У склопу реконструкције биће урађен и Центар за вантелесну оплодњу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дом здравља у Трстенику добија још пет лекара


- Тај простор биће у рангу свих светски развијених болница, а реконструкцију ће пратити набавка нове опреме - додаје др Пушкар. - Реконструкција ће се обављати у етапама и ниједног тренутка не може да угрози функционисање болнице. Како будемо радили одређени сегмент, у другом ћемо повећати капацитете, те ни хирургија, ни операционе сале, ни гинекологија и порођаји неће бити застављени ниједног тренутка. Пред нама је велики задатак, али добром организацијом и радом сам сигуран да ћемо то превазићи.

У Општој болници је током минуле године обављено 13 хиљада операција, 1.300 порођаја, 240.000 амбулантних прегледа...


Слободан Пушкар


БЕЗ ЧЕКАЊА

- ТО не би било могуће без тимског рада, а издвојио бих одељење Ортопедије, где захваљујући новој опреми и лекарима нема више листе чекања, затим Офталмологију, где смо наследили листу чекања од три године, а очекујемо да током ове и следеће године она буде прошлост. Потом Онкологију, где се ради са најтежим пацијентима, Пулмологију, Хитан пријем, Кардиологију - даље ће директор. - Имамо срећу да радимо у време знатних улагања Владе Србије у здравство, а захваљујући томе у Општу болницу је у протекле две године уложено 230 милиона динара у виду најквалитетније опреме.