Грађани нигде не желе мале хидроелектране

З. РАШИЋ

02. 10. 2019. у 08:41

Грађани нигде не желе мале хидроелектране

Одвожење машине са терена Фото З. Рашић

Група названа "Одбранимо Грзу" затражила измену просторног и генералног плана Параћина

ИАКО је локална власт у граду на Црници - по захтеву групе грађана назване "Одбранимо Грзу" - донела решење о понављању поступка издавања дозволе за изградњу мале хидроелектране (МХЕ) на Грзи, инвеститор из околине Тополе је 18. септембра довезао машине на локацију за подизање машинског постројења и сутрадан почео радове.

- Наши представници су одмах изашли на терен и о догађају обавестили челнике Параћина, па је Грађевинска инспекција забранила даље активности и затворила градилиште - каже Владан Вугделија из поменутог удружења. - Јер, без обзира на то што инвеститор има грађевинску дозволу, донето решење о понављању поступка одлаже извршење, а евентуална изградња МХЕ на Грзи не само да је незаконита већ би имала неповратне последице по животну средину, без икакве користи за локално становништво. Клисуре Грзе и Црнице су бисери биолошке и геолошке разноврсности, међу највреднијима у Европи, и права је срећа то што су још очуване.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Поделa опремe за покретање бизниса у Грачаници

После овог догађаја, ГГ "Одбранимо Грзу" је параћинској скупштини поднела захтев за измену Просторног плана и још два урбанистичка плана - Генералне регулације у делу који се тиче излетишта Грза и Сисевац, те Плана детаљне регулације "Грза центар 1".

- Циљ нам је да из наведених планова избришемо све локације за изградњу МХЕ на територији Параћина, а заправо смо само допунили захтев који је локалној самоуправи предат у децембру прошле године, са петицијом коју је потписало готово 5.000 пунолетних суграђана - закључује Вугделија.

Иако званичног одговора из Општине још нема, одборници су почетком септембра донели План детаљне регулације јужног дела Грзе, а завршен је и јавни увид у План детаљне регулације Петрушке области, који предвиђа да мини-централе неће моћи да се граде ни у делу тока Црнице између Забреге и Поповца. Ипак, чланови Удружења инсистирају на томе да се изградња поменутих постројења забрани на читавој територији Параћина.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mama

02.10.2019. 09:00

Na Kopaoniku nema vode zbog malih HE.Gde ce piti vodu domace zivotinje na ispasi a gde divlje.,a sta ostaje ljudima kad nezajazljivi devastiraju sve???

Zoran

03.10.2019. 08:21

@SS - Pa ako imaju struju znaci da MHE nisu potrebne, ako nemaju struju nece imati i dalje, nema sta da se iskljuci. I onda se postavlja pitanje sto prave MHE i sto d aim s eiskljucuje struja.

Deda Panta

03.10.2019. 01:34

Prave ih "nepoznati" da bi i oni pljačkali narod kao EPS a ujedno unište reke i okolinu, ALI ZA PARE. Nije to ono za džabe.