Дом здравља у Трстенику добија још пет лекара

С. Бабовић

01. 10. 2019. у 13:15

Дом здравља у Трстенику добија још пет лекара

Фото: С. Бабовић

Министар здравља Златибор Лончар приликом данашње посете овој здравственој установи најавио повећање броја медицинског особља
ТРСТЕНИК-ОСАМ медицинских радника, међу којима пет лекара и три медицинске сестре биће запослено у Дому здравља у Трстенику до краја године, рекао је министар здравља Златибор Лончар приликом данашње посете овој здравственој установи. Биће обезбеђене и две специјализације за педијатрију, будући да ова служба тренутно функционише са само шест специјалиста.

Прочитајте још: Нови Дом здравља градиће се у Винчи

-Конкурс за пријем нових медицинских радника биће расписан у наредних месец и по дана, трудимо се да на сваки могући начин побошљамо услове рада запосленима у систему,као и да младим људима омогућимо радна места и потребна усавршавања, кроз специјализације и докторске студије – напомиње министар здравља Златибор Лончар, додајући да обилази здравствене установе у Србији пре свега како би се непосредно упознао са радом здравствених радника и проблемима са којима се пацијенти суочавају.

-У Трстенику смо договорили и занављање опреме за стоматолошку службу, а нови ренген практично већ стиже. Договорено је и да ова установа и даље буде самостална јединица, осим што ће оснивач бити република.Прочитајте још: Лабораторијска опрема за Дом здравља у Доњој Гуштерици

Дом здравља у Трстенику има картоне око 40.000 пацијената. О њима брине 230 запослених, међу којима 50 лекара.

- Старосна структура може бити проблем, до 2025. године велики број иде у пензију, ове године су отишла два лекара, а до краја године отићи ће још један колега - напомиње др Радован Поповић, директор др Сава Станојевић.Највећи притисак је на педијатријско одељење, будући да у овој служби тренутно ради само шесторо стручњака.

-Моји лекари праве по две норме, нема дана када није дуплиран норматив-изнео је др Бојан Пецић, начелник Педијатријске службе.-У нашој служби нам недостаје бар један педијатар, идеално смо функцинисали када нас је било осморо. Сада нас је шесторо. Тренутно је један колега на одмору,један се разболео, па се спајају службе и смене. Сналазимо се како наравно пацијенти не би имали проблеме и они то не осећају, међутим, то је питање издржљивости.

У току разговора са медицинским радницима из Трстеника, министру се обратила и млада докторка,која је студије медицине завршила са просеком 9,39, а која му је испричала да је након трогодишњих покушаја да се запосли одлучила да оде у Немачку. Министар јој је одговорио да се и њој сада пружа шанса да ради у свом граду.

МЕДИЦИНАРИМА ВЕЋЕ ПЛАТЕ

МИНИСТАР Златибор Лончар је подсетио да ће се медицинским сестрама по други пут ове године повећати плате у здравству и да ће сада примати више од 50.000 динара. Задржавање наших мединских стручњака биће и у будућности један од приоритета овог министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dend

01.10.2019. 16:19

A kad će klinički centar Srbije-Beograd dobiti reangense za biohemijske analize ?