ХРАНИТЕЉСТВО је врло сложен и одговоран посао који тражи пре свега велику посвећеност и љубав према деци, а одређена материјална надокнада која следује хранитељској породици је у другом плану.

То је између осталог истакнуто на пријему одржаном у понедељак који је председник Покрајинске владе Игор Мировић приредио за хранитеље деце без одговарајућег родитељског старања.

- Покрајинска влада наставиће активну подршку хранитељству, јер је брига о деци без родитељског старања један од најважнијих показатеља не само хуманости, већ и организованости и одговорности друштва - поручио је Мировић, нагласивши да у социјалној заштити не може и не сме да буде грешке.

Он је додао да ће надлежни органи и институције одговорити на све иницијативе хранитеља јер је све већи број деце којима је потребна та врста заштите и подршке.

Прочитајте још - "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Хранитељи стално на провери

У АПВ данас има више од 1.600 хранитељских породица у којима је смештено око 2.000 деце која не живе са биолошким родитељима.

Међу гостима био је и Петко Васиљевић из Сирига у темеринској општини, кроз чију је кућу прошло десеторо малишана у протеклих 15 година.

- Игром случаја постао сам хранитељ свом синовцу. Хранитељством се бавим ја, а супруга, која је запослена као васпитачица, помаже ми колико може и задовољни смо и ми и деца - каже Васиљевић, за "Новости", и наглашава да је поносан родитељ јер је ишколовао своја два сина и истовремено извео на пут бројну децу. - Тренутно имам на хранитељству четворо деце, по једног Мађара, полу-Мађара, Србина и Рома, тако да сам сад, могло би се рећи, "интернационалац".

А Новосађанин Милорад Цветићанин је пре годину дана прихватио дечака, чија је мајка преминула.

- Он ми је трећи унук, уз двојицу од сина. Сада похађа осми разред, добар је и ђак и спортиста и врло сам задовољан.

На пријему је била и Јана Ђуричић из чувеног Милошевца, код Велике Плане, "колевке хранитељства" у Србији, чији су мештани подигли и извели на пут више од 5.000 деце.

Прочитајте још - Провера свих хранитеља у Шиду

- Хранитељство је један изазов. Морате много да се жртвујете да бисте тој деци пружили љубав и све остало што им је потребно - истиче она и додаје да данас у Милошевцу има више од 180 малишана у 120 хранитељских породица.

ПРОМОЦИЈА

У НОВОМ Саду је почетком године основано Удружење хранитеља које, са хранитељским клубовима настоји да промовише хранитељство као хуман приступ заштити деце и младих, кроз унапређење положаја и видљивости хранитељских породица у друштву.

ЦЕНТРИ У СУБОТИЦИ И НОВОМ БЕЧЕЈУ

ЗА неколико недеља почиње у пуном обиму да ради Центар за породични смештај и усвојење у Суботици.

- У плану је да догодине отворимо такав центар и у јужном Банату, а на располагању ће вам бити, такође од следеће године, и садржаји у општини Нови Бечеј, где ћемо отворити дечји камп за предшколце и децу нижег школског узраста - навео је Мировић.