Притискали једне, попустили други

З. РАЈИЋ

30. 09. 2019. у 15:41

Притискали једне, попустили други

Евангелистичка црква угрожавала пролазнике Фото Г. Добриловић

Покретачи петиције немају више разлога за незадовољство. Општина није била надлежна, радове започела Бискупија

ПОКРЕТАЧИ петиције за обнову Евангелистичке цркве у Врбасу изгубили су разлог за даљи притисак на локалну самоуправу, јер је реконструкција верског објекта подунавских Немаца почела. Око 1.000 потписника петиције упутило је лане руководству Општине захтев "за хитно решавање проблема Евангелистичке цркве у центру Врбаса, која је пред урушавањем, што може угрозити безбедност грађана". Тражено је да се пројекат санације цркве сачини пре почетка обележавања два века од њене градње, а вредан јубилеј пада догодине.

Председник Општине Милан Глушац каже да се куцало на погрешна врата, јер локална самоуправа нема надлежност за обнову верских објеката. Санацији запуштене цркве приступила је Бискупија Евангелистичке цркве у Суботици. Општинска грађевинска инспекција је још пре деценију поставила заштитне ограде и табле упозорења на опасност од проласка крај оронулог црквеног здања. Стање је постало алармантно прошле године, кад је са цркве отпала греда и на тротоар се сручило пола кубика цигала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врбас: Ризично поред цркве


- Највећи проблем је био дотрајали кров, са којег су отпадале даске, оплата и црепови. Општина је у више наврата иницирала састанке са Бискупијом Евангелистичке цркве у Суботици, јер нам је стало да се црква реконструише, зато што представља значајан споменик културе и препознатљив симбол Врбаса - рекао је Глушац.

Из Бискупије су саопштили да ће бити урађена прва фаза реконструкције, која ће обухватити санацију крова, капе торња и горњег дела фасаде. Радови би требало да буду завршени до марта идуће године. Процењено је да је за комплетно реновирање потребно око 60 милиона динара. На "Лутеранском балу" у Врбасу, поводом 500 година Реформације, у част теолога Мартина Лутера, који је 31. октобра 1517. године на врата катедрале у Витенбергу закуцао 95 теза о реформи цркве, секретар Бискупије Евангелистичке цркве у Суботици Роберт Балог најавио је обнову богомоље у Врбасу уз финансијску подршку Владе Мађарске. Глушац напомиње да је за реконструкцију цркве био заинтересован и инвеститор из Немачке, али је остало нејасно зашто је одустао.


ПОЗИВ НЕМЦИМА ДА ПОМОГНУ

ЦРКВА у Врбасу, изграђена у барокном стилу, највећи је евангелистички храм у Србији, а њен свод краси фреска "Лутер пред судом у Вормсу", дело чувеног сликара Јожефа Пехана. Председник Националног савета Немаца у Србији Ласло Мандлер Генце изјавио је да је ова институција ступила у контакт са Евангелистичком црквом Немачке, која је затражила да тим стручњака утврди стање храма у Врбасу, на основу чега би одредила да ли може да га спасе.


ТУРИСТИ УМЕСТО ВЕРНИКА

ЈЕДАН од покретача петиције, Мирослав Ковач, сматра да би Евангелистичка црква могла да се користи за одржавање културних приредби и као туристички објекат. Са тим је сагласан и председник Удружења Немаца "Донау" Андреас Биргемајер, наводећи да је врло мало верника који би у ову цркву одлазили на богослужење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације