НА "Фестивалу зимнице" у Коцељеви чак 245 излагача из Србије и Републике Српске нудило је своје слатко-слане производе, а пратило их је 280 кулинарских екипа такмичећи се у спремању гулаша и 750 деце у карневалу јесењих плодова. Да види, проба и купи, слила се у суботу у ову посавотамнавску варошицу, права река људи коју организатори процењују на преко 25.000.

- Имам среће да ми је супруга из Крушевца, а бројни женски део фамилије то ради много боље од мене, тако да ја само дођем на готово - признао је и министар просвете Младен Шарчевић, који се са Коцељевчанима прошетао по вероватно највећој изложби зимнице. - Пошто сам риболовац, ја породици узвраћам рибом. И, свакако, од свих јесењих ђаконија, највише волим ајвар.

Према његовим речима, Србија је земља која је схватила да јој се приход од туризма сваке године увећава за 20 одсто. Због тога ће Министарство просвете врло брзо покренути разговоре са стручним школама које се баве образовањем кадрова како би се увеле додатне обуке и нови програми.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Пастирице“ скувале најбољи ајвар

Домаћице из Посавотамнаве и свих делова Србије, заиста су се, ове јесени, нарадиле уочи фестивала, јер је парк у центру Коцељеве био премали да прими све излагаче. Једни до других сместила се домаћинства - Стојићевић из Горње Врањске, Софронић из села Љутице, газдинство Пантелић из Свилеуве...


Фото А .Делић

Тегла ајвара или пинђура у Коцељеви се могла пазарити за 500 динара, љутеница за 400, љуте папричице 110, паприке у меду 500, паприке "сомборке са купусом" 500 динара. Специјалитет је било слатко од љутих паприка, као и изванредна туршија од грожђа и љутих папричица.


ЗДРАВ ЖИВОТ - БОЉЕ ОБРАЗОВАЊЕ

МИНИСТАР Младен Шарчевић боравећи у Коцељеви, рекао је да је преко 220 милиона динара уложено у основно и средње образовање у овој општини. Око 11,5 милиона динара утрошено је у салу за физичко, али ради се и дигитална учионица, као и едукација стручног кадра.

- Трудимо се да деца овога краја имају све бенефите квалитетног образовања, као да су насред Теразија. Овде је квалитет образовања и бољи зато што се живи здраво и здрава је средина. Деца која "носе" овај фестивал добрим делом употпуњују све што вредне домаћице раде. Има много фестивала, али овај је изузетан, све се гледа у једном даху и потпуно је одсуство кича - рекао је министар Шарчевић.

Фото А .Делић

Фото А .Делић

Фото А .Делић

Фото А .Делић