ХРАНА СА ДЕВИЧАНСКЕ ЗЕМЉЕ: У старопланинском селу Дојкинци манифестација Дарови нетакнуте природе

В.Ћирић

28. 09. 2019. у 14:28

ХРАНА СА ДЕВИЧАНСКЕ ЗЕМЉЕ: У старопланинском селу Дојкинци манифестација Дарови нетакнуте природе

Фото: В. Ћ.

Ово је једна од најзначајнијих светковина која се приређује уз помоћ Туристичке организације Пирот и локалних власти
СТАРОПЛАНИНСКО село Дојкинци, подно врхова Копрен и Три чуке, једно од најудаљенијих од Пирота, организовало је гастро-манифарстацију "Дарови нетакнуте природе". Ово је једна од најзначајнијих светковина која се приређује уз помоћ Туристичке организације Пирот и локалних власти, чији је циљ да се село и читав овај крај представе производњом здраве хране, која се данас назива и органском храном.

Да је храна заиста здрава у то не треба сумњати, јер се овде за ефикаснију производњу користи искључиво стајско ђубриво, а од механизације која залази у тек разрађене парцеле је само трактор којим се ору или понеки култиватор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Пољопривреди највише новца за три деценије

- Овде на надморској висини од око 1000 метара, одлично успева кромпир,лук, али и друго поврће које се током раста и пре садње лепо нађубри, прегорелим стајњаком. Домаћице на тридесетак штандова су спремиле сва могућа јела од кромпира, али и других намирница које успевају у целом Високу. Имамо људе који су дошли из свих села од Темске до Дојкинаца, Гостуше, Паклештице, Височке Ржане, блиског Брлога и Јеловице, и других места-каже Ивица Вељковић, председник месне заједнице у Дојкницима, које је једино селу у овом крају у коме још увек опстаје сеоска продавница.Он објашњава да се ова манифестација организује већ неколико година и да су од тада, практично почеле да се обрађујуи многе запарложене оранице крај Дојкиначке реке на којима се сади претежно кромпир колоји се од златица штити природним раствором од коприва. Раде их углавном млађи пензионери, потомци некадашњих горштака.

Овдашње домаћице и њихове наследнице знају да спреме кромпир на сто начина и свако јело је прича за себе. Могу да га пеку на жару како се то некада чинило код оваца и на појатама, у рерни да га кувају и праве пире, спремају са разним врстама меса, да праве пире са љутом паприком , да га запеку тако да се може сећи на коцке...

Уз јела од кромира посетиоци су могли да виде у друга јела:од паприка, парадајза, разне врсте пита , затим пекмезе и слатка од шумских плодова, сокове од малина и купина, специјалитете од старопланинских вргања, рудњача и лисичарски које се могу сушити или стављати у саламуру, разне врсте сирева и осталих ђаконија.

Дрводеље из оближњег Брлога, познате и ван Пирота, су направили разне сувенире са мотивима планине на којој су одрасли, тако да је било за сваког понешто да се купи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације