Берићет и од алпских коза

Р. ШЕГРТ

27. 09. 2019. у 08:53

Берићет и од алпских коза

Малбаша са делом стада

Ветеринарски техничар из Кикинде Зоран Малбаша постао сточар и није се покајао. Државне субвенције и премије за млеко - задовољавајуће

ЗОРАН Малбаша, из Банатске Тополе, код Кикинде, напустио је стални посао ветеринарског техничара на једној фарми да би се - уз подршку породице - посветио козарству. И, није се покајао: плату коју је зарађивао радећи за газду сада сам обезбедио на свом имању, уз много мање рада, па већ планира како да стадо од 44 алпске козе догодине и увећа.

- У селу већ постоји велика фарма коза, па сам имао где да видим колико је то захтеван посао, а потом сам много учио и одлучио да се озбиљно посветим узгоју. Иако код нас козарство још није довољно развијено, верујем у то да има перспективу - каже Малбаша, задовољан чињеницом да његово ново занимање нема много неизвесности.

Државне субвенције од 7.000 динара по сваком грлу се редовно исплаћују, исто је и са премијама за млеко, а ни откуп не оптерећује његову фарму.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пожаревац: Бесплатно у музеј и ергелу

- Није проблем ни то што тренутно мало фирми прерађују козје млеко, лане је то била она у Кикинди, али сам се ове године определио за сарадњу са млекаром из Новог Сада и задовољан сам. Притом, определио сам се за алпске козе, оне су најмлечнија раса и веома су плодне - поносан је Зоран, и наглашава да му највећи проблем представљају обезбеђивање хране и закуп државне земље.

Каже, део потреба намирују са нешто мало парцела које су добили по праву пречег закупа, део хране за козе купују, а детелину сами производе. Зато би им користио период закупа на дуже од године, те да се лицитације организују раније него досад.

- Без ангажовања помоћне радне снаге, супруга која ради у једној установи, син основац и ја лако бисмо могли бар да удвостручимо стадо. Јер, око коза највише посла има ујутро и увече, што није напорно, али је веома исплативо - закључује Зоран Малбаша.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације