СВАКОГА дана мигранти у групама по петоро-шесторо а некада и више њих, до десетак, улазе у куршумлијска села и праве пометњу. Упадају у напуштене куће и односе све што могу, плаше мештане... У четвртак их је кажу грађани који су звали полицију, са Мердара дошло њих четрдесет.

Драган Рајковић, председник месне заједнице Косаничка Рача, код Куршумлије, сведочи да долазак миграната из Сирије, Ирака и других блискоисточних земаља, а преко Албаније и Космета на подручје централне Србије не јењава. Каже да је напротив, последњих дана интензивиран њихов пролазак деоницом магистралног пута од Мердара до Куршумлије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"ФОРВЕРК" У ЧАЧКУ: Ауто-делови за цео свет

- Осим што посматрају која је кућа празна и по правилу у такве куће упадају и пљачкају их, још је горе што се дешава да нападну и мештане - каже нам Миливоје Каличанин, из Раче, док револтирано показује руком на кућу удаљену стотинак метара до његове, коју су мигранти обили и опљачкали. Међутим, каже да је још страшније што су његовом братанцу Раденку покушали да препрече пут када је аутом ишао на гробље у суседни Дегрмен. Било их је каже, деветорица и покушали су насилно да отворе врата на ауту због чега је Раденко морао да дода гас и појури аутом.

Ништа боље није прошао ни свештеник Мића Ристић који је као и Раденко пошао на исти помен на гробљу, само што је ишао из супротног правца и кретао се пешке.

- Стварно је страшно што смо уплашени за сопствени живот. Раније су највише проблема имали мештани Мердара где су прво упадали по преласку са Косова, а сада су почели да нападају мештане и пљачкају куће дуж магистралног пута ка Куршумлији. Ускоро ћемо морати можда и ми да се селимо због њих јер се осећамо небезбедним - говори нам средовечна жена из Раче не желећи да се представи, а која на питање како долазе до овог села удаљеног петнаестак километара од Мердара слеже раменима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Развој малишана уз - рачунаљку

САЖАЉЕЊЕ

- РАНИЈЕ када смо сретали и виђали мигранте, а поготову жене са децом обично смо им износили храну и пиће јер нам је жао што су у таквој ситуацији, за коју им ми, ипак, нисмо нимало криви. Међутим, када су постали агресивни и пљачкају и нападају наше људе, заиста је бесмислено да им указујемо гостопримство, а притом смо ми угрожени - говоре нам мештани Косаничке Раче, док подсећају да осим што покраду и опљачкају покућство у кућама у које упадну мигранти остављају страховит неред.