Са Крима донео сребро у роњењу на дах

З. Рајић

26. 09. 2019. у 09:53

Са Крима донео сребро у роњењу на дах

Фото Лична архива Милан Шолаја (први слева)

Милан Шолаја, из Куцуре, код Врбаса, вицешампион света у статичкој апнеји за инвалиде. Десетак дана пошто је почео да се бави роњењем на дах, постао првак Европе

МИЛАН Шолаја из Куцуре, код Врбаса, постао је вицешампион света у роњењу на дах за особе с инвалидитетом. Изузетан успех остварио је на такмичењу у оквиру Сверуског фискултурно-спортског фестивала инвалида "Пара-Крим 2019", који је одржан у Јевпаторији на Криму.

Прочитајте још: ПРКОСИ ЗАКОНИМА ПРИРОДЕ: Најстарији ронилац на свету опет оборио рекорд!

Милан је освојио сребрну медаљу у конкуренцији 16 такмичара. Параолимпијски савез Русије указао је част Шолаји, једином представнику Србије, да званично отвори светски шампионат у роњењу на дах, односно статичкој апнеји (прекид спољашњег дисања).

- Такмичење је одржано у бившем олимпијском центру на Црном мору. Наша екипа, у којој је уз мене био тренер Милош Ђаконов, имала је максималну пажњу. Пратила нас је и екипа која ће о мени направити филм. Било је као у сну - одушевљен је Милан.

Прочитајте још: "НОВОСТИ" УГОСТИЛЕ ХЕРОЈА СА ТАЈЛАНДА: Ивану Караџићу уручена специјална плакета за најплеменитији подвиг године

Он је роњењем на дах почео да се бави у марту ове године. После само десетак дана тренинга, "роњењем" на кревету, са штипаљком на носу, Милан је у априлу, на првом међународном надметању у апнеји за инвалиде, одржаном у Порторожу, у Словенији, постао европски шампион, са резултатом 4 минута и 33 секунде, проведених у води без дисања. После тога је, уз подршку Општине Врбас, почео да тренира на базенима и у теретани Центра за физичку културу "Драго Јововић" у Врбасу.

Шолаја са тренером и сином

У августу је на отвореним базенима ЦФК одржан други круг међународног такмичења у роњењу на дах, на којем је Шолаја забележио невероватан резултат, издржавши апнеју 5 минута и 15 секунди!

- На тренинзима пред светско такмичење постизао сам времена од 4.2 до 5.12. Зато сам у првом тренутку био тужан што сам на светском првенству ронио краће него на тренинзима, јер је резултат био 3 минута и 40 секунди. Победио је руски такмичар са временом од 4 минута, што је слабије од мог европског резултата. Утешио ме је тренер, који ме је "подсетио" да сам други на светском, а не на неком локалном такмичењу - прича Милан.

На слабији резултат, како каже, утицали су топло време и топла вода, у којој је ронио, као и такмичарско узбуђење, јер је срце брже куцало. Адреналин је "радио" и дан пре такмичења, кад се Милану остварила давнашња жеља (коју је испунио организатор фестивала "Пара-Крим") да скочи падобраном из авиона.

РЕВАНШ У БАЊАЛУЦИ

МИЛАН наставља са тренинзима, јер ће крајем октобра или почетком новембра у Бањалуци бити одржан Суперкуп у роњењу на дах, на којем ће добити шансу да одмери снаге са светским прваком, верујући да може да понови резултат из Врбаса од преко пет минута.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)