Шлајз: Од црне тачке до бисера

З. Рајић

25. 09. 2019. у 09:27

Шлајз: Од црне тачке до бисера

Фото З. Р. / Излетиште Шлајз убудуће још привлачније

Излетиште у Врбасу биће претворено у најатрактивније место на целом току ВБК. Канал добија 600 метара најлепше обале

ВЕЛИКИ бачки канал у Врбасу, који је на деоници од шест километара најзагађенији водоток у Европи, добиће најлепшу обалу, у дужини од 600 метара. Канал је загађен од преводнице (шлајза) низводно до такозваног Тријангла, где се ВБК улива у Мали бачки канал. Обала ће, с друге стране, бити уређена на делу пре преводнице, где је направљено популарно излетиште, звано Шлајз. Тај простор биће претворен у најатрактивније место на целом току ВБК, према пројекту који је, по наруџбини Општине, урадила арх. Светлана Мојић Џакула из новосадског Студија за архитектуру и дизајн Salt & Water.

Прочитајте још:Крај агоније Бачког канала

- Шлајз је омиљено купалиште. Вода је на овом делу канала чиста, јер је индустрија непрерађене отпадне воде испуштала на другој страни - објашњава председник Општине Врбас Милан Глушац.

Он истиче да је локална самоуправа наручила пројекат са идејом да се Шлајз оплемени и привуче још више излетника, рекреативаца и туриста.

- Замишљено је да Шлајз буде пандан светским купалиштима. Пројекат ће бити реализован у више фаза, а главни задатак сада је да обезбедимо новац. То би могао да буде заједнички подухват Републике, Покрајине и локалне самоуправе, а рачунамо и на ИПА фондове ЕУ - навео је Глушац.

Прочитајте још: "ИЗЛЕЧЕЊЕ" ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА: Третман муља зеолитом?

Пројектом је предвиђено да се на обали Канала направе одбојкашки и кошаркашки терен, дечје игралиште, теретана на отвореном, шеталиште и бициклистичка стаза. На води би биле дрвене платформе за пецање и сунчање. Дуж целог шеталишта био би распоређен модерни мобилијар. На крају шеталишта биће велика пешчана плажа и дечји плутајући базен за непливаче.

- Идеја је била да се обали да карактер, али да се не одвуче пажња са лепоте природе. Зато је све у неутралним бојама и са много дрвета. Специјално за ову локацију дизајниране су клупе, лежаљке, докови, канте за отпатке и паркиралишта за бицикле - предочила је арх. Мојић Џакула.

Она је власница студија, који је основала после повратка из иностранства.

- Обала ВБК у Врбасу, која ће бити уређена, само је мали део каналске мреже Дунав - Тиса - Дунав, која има огроман потенцијал, али је, нажалост, запостављена - рекла је Светлана Мојић Џакула.

ВОДА БЕЗ ОТРОВА

УРЕЂЕЊЕ обале ВБК требало би да буде завршено заједно са ремедијацијом загађене деонице, из које је потребно извући око 400.000 кубика отровног муља. Канал ће у Врбасу бити заштићен од дањег загађивања скорим пуштањем у рад Централног постројења за прераду отпадних вода, у чију је изградњу ЕУ уложила више од 20 милиона евра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације