УЗ подршку Владе Србије, у Крагујевцу ће бити изграђен Регионални иновациони стартап центар вредан више од 20 милиона динара. Током свечаности у згради овдашње Градске управе, уговор о додели средстава градоначелнику Радомиру Николићу је уручио министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић (на слици), који је најавио да ће град на Лепеници убудуће моћи да се развија у новом смеру, те од индустријског постане центар дигитализације.

Прочитајте још: Дигитализација олакшава пословање

Претходно је Влада Србије издвојила 139 милиона динара за изградњу три стартап центра у Ужицу, Прибоју и Ариљу, који ће младим инжењерима омогућити да се по завршетку студирања врате у завичај и започну сопствену производњу.

- Влада ће обезбедити простор и најновију опрему, а умрежавањем ће се створити заједничка правна, финансијска, рачуноводствена и маркетиншка подршка - нагласио је министар Поповић. - Србија је лане од извоза услуга ИТ секторазарадила више од милијарде евра, а ове године ће тај биланс бити још повољнији.

Прочитајте још: Један клик до пријаве боравка

Ужички стартап центар ће бити отворен у марту наредне године, а послужиће као основа за стварање Технолошког парка.

- Од добијених 46 милиона динара, нешто мање од половине ће бити утрошено за реконструкцију 422 квадрата простора, 20 милиона ће коштати набавка опреме, а преосталих шест је намењено за функционисање током прве године рада - нагласио је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.