СВЕ МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: Локална самоуправа и НСЗ за нова радна места.

Д. НОВКОВИЋ

24. 09. 2019. у 07:55

СВЕ МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ: Локална самоуправа и НСЗ за нова радна места.

Филијала НСЗ у Пожаревцу Фото Д. Новковић

Сарадња локалне самоуправе у Пожаревцу и филијале Националне службе за запошљавање. Нових радних места ће ускоро бити и у погону за рециклажу у Индустријској зони

СМАЊУЈЕ се назапосленост на територији Пожаревца, где је током августа радно место тражило укупно 2.218 људи, међу којима су 1.362 жене.

Статистика показује да је овај биланс за 11,42 одсто мањи у односу на исти месец претходне године, а 24,63 одсто у односу на август 2017.

- Очекујем да се број незапослених ускоро додатно смањи, јер ће током октобра у Индустријској зони почети да ради погон за рециклажу ПЕТ амбалаже - каже градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић.

Повољнијем билансу су, сазнајемо, знатно допринели програми Националне службе за запошљавање, који се реализују на територији читавог Браничевског округа.

Прочитајте још - Јагма за 158 радних места

- Програмом самозапошљавања су биле обухваћене 52 особе, рачунајући и једну са инвалидитетом које су покренуле сопствени посао. Код приватних послодаваца, кроз редовни јавни позив, запослило се 52 људи, а још 14 кроз програм ИПА 2013. - објашњава директор пожаревачке Филијале НСЗ Соња Мирић Младеновић, наглашавајући да одличан ефекат показују и стручне обуке које они организују.

Тако је, од почетка године, обуку за вођење књига завршило четворо незапослених са инвалидитетом и петоро из категорије теже запошљивих лица, а - осим запошљавања на "дуже стазе" - реализују и програме за привремено радно ангажовање. На такозваним јавним радовима у Пожаревцу и Костолцу су од јануара ангажоване 34 особе који ће месечно добијати по 28.000 динара.

Соња Мирић Младеновић


Лакше запошљавање омогућава и обављање стручне праксе, с обзиром на то да полазници тако завршавају приправнички стаж који је неопходан за учешће на многим конкурсима. Према редовном јавном позиву НСЗ, у овај програм је укључен 41 кандидат са територије читавог Браничевског округа, а само у Пожаревцу је стручна пракса одобрена за осам незапослених са факултетском дипломом. Они ће приправнички стаж стицати у Градској управи, уз месечну накнаду од 18.000 динара.


ШАНСА

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ до радних места долазе и на сајмовима запошљавања. Ове године, таква манифестација је у Пожаревцу организована крајем маја, када је 26 послодаваца понудило 140 радних места, од тога 12 за особе са инвалидитетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације