Не само што је, у односу на минулих неколико година дупло бележи дупло више посета, Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљаљача“ у истоименом лечилишту и одмаралишту подно Гучева, надомак Лознице, има велике шансе да ускоро, прима и госте из Аустрије преко њиховог Пензионог фонда Аустрије (ПВА), рекао нам је примаријус др Александар Јокић, генерални директор те установе, после посете трочлане експертске екипе те аустријске институције.


Реч је о стручњацима, који као тим, „вагају“ и лечилишта у својој земљи. Менаџмент и запослени у СБ „Бања Ковиљача“ били су спремни да их, не само угосте, већ да им учине доступним сваки делић рада, како би могли да донесу одговарајуће оцене о бањској установи и одлуку о слању пацијената, који живе у Аустрији а пореклоом су из земаља бивше СФРЈ.


- Ово је велика ствар за нашу установу, јер ако све буде, не само како желимо, већ како смо се спремали радом, знањем и максималним залагањем за боље здравље пацијената, добићемо госте, за које ћемо добити цене које важе и у Аустрији – каже др Јокић. - Нећемо, дакле, да нам ниже цене буду препорука, већ врхунска услуга и нега и бањском туризму, утолико пре што нам долазе многи гости из иностранства, али појединачно. Рад са Аустријанцима би нам, без сумње, отворио и друга врата у Европи и свету. За месец дана биће завршен писани извештај стручњака из Аустрије, потом превођење на српски и достављање нашој страни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Спој лека и романтике


Са трочланом екипом експерата из Аустрије био је и Оливер Хилер, аташе за социјална питања амбасаде Аустрије у Београду.

Фото В.Митрић


- Ово је сјајна комбинација историјског дела, заједно са модерним елементима, заиста је нешто што не може да се види свугде. Мислимо да се све налази у јако добром стању.Захвални смо на гостољубовости, учтивости и пријатељству које овде можемо да осетимо – рекао је др Мартин Скумал, један од чланова сутријског стручног тима.

Фото В.Митрић

Поред Ковиљаче, ови аустријски стручњаци посетили су и Селтерс у Младеновцу, Чиготу на Златибору и Врњачку Бању.


Фото В.Митрић