ПРВУ АПИ комору у Златиборском округу, која помаже у лечењу респираторних обољења код деце и одраслих, на бази инхалације ваздухом из пчелињих кошница, отворила је вишечлана породица Драгојловић у пријепољском селу Мијане.

Прочитајте још: Приноси меда пали и до 80 процената

Иако се налази на свега неколико километара од Пријепоља село Мијане већ одавно нема сталних становника. Ипак, седмочлана породица Драгојловић решила је да ову поражавајућу статистику промени, а своју будућност види у повратку на старо огњиште и наставку породичне традиције бављења пчеларством.

На имању тренутно брину о око 80 пчелињих друштава. Осим производње меда, полена, прополиса, млађи нараштаји решили су да уведу новине и да прате светске стандарде у пчеларству.

Тако је настала прва АПИ комора, не само у граду на Лиму, већ и у целом Златиборском округу. Инхалација ваздухом из пчелиње кошнице превасходно помаже оболелима од астме и бронхитиса, а благотворно делује и на лечење свих респираторних обољења код деце и одраслих. Раде, глава породице Драгојловић, наводи да су мед и пчелињи производи изузетно здрави, али и да кошнице крију још једну тајну.

- Мој деда и отац стално су нам говорили да није само мед здрав, него да се треба ујутру наднети над кошницу и удисати тај ваздух, па кад ти тај опори мирис прође кроз нос и плућа осетиш се чио и бодар и сваки напор ти не пада тешко - прича кроз осмех Раде.

Знање својих предака најмлађи чланови ове породице Дарко и Зоран решили су да подигну на већи ниво, па су отворили АПИ комору, која се састоји из кошница повезаних са инхалатором помоћу кога се удише лековити ваздух, који благотворно делује на многе болести.

- Читао сам о АПИ коморама, а преко интернета сам сазнао и како функционишу. Уз помоћ друга из Словеније успео сам да набавим потребну опрему и кренули смо са три инхалатора - каже Дарко.

Раде са сином Дарком


Он наводи да се ваздух из кошнице удише око 30 минута, потом уследи шетња, па још једна сеанса, а благотворност се брзо примети, јер се путем кисеоника сви корисни елементи брзо шире по целом телу.

- Уз помоћ инхалатора у организам се директно уносе испарења меда, прополиса, матичног млеча и полена, који се у кошници разлажу са етеричним уљима. Нарочито је благотворно за оне који имају проблема са астмом, бронхитисом, синусима, мигреном, а лековито је и за оне који се свакодневно суочавају са стресом - истиче Зоран.

О благотворности инхалације из кошнице брзо се прочуло, па дом Драгојловића све чешће походе људи из читавог региона, али највише посетилаца има из земаља Западне Европе.

Љубав према пчелама


- Ко једном дође, враћа се и по више десетина пута, али оно што је нама највећи проблем јесте пут - наводи најстарији члан породице Раде.

ПРОШИРУЈУ КАПАЦИТЕТЕ

ДРАГОЈЛОВИЋИ су одлучни да наставе оно што су започели, па им је у плану изградња смештајних капацитета, како би људи који дођу из других места или из иностранства, а желе да овде проведу неколико дана имали где да преноће.

Поред пчеларства, Драгојловићи на имању имају засаде малина и шљива, а уз здраву храну могли би да заокруже понуду.