Сјај зеленом бисеру града

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

субота, 21. 09. 2019. у 21:41

Сјај зеленом бисеру града

Фото Д. Дозет

ЈКП "Градско зеленило" расписује тендер за реконструкцију Дунавског парка у Новом Саду; Урадиће се атмосферска канализација, систем за наводњавање, обновити језеро

РЕКОНСТРУКЦИЈА Дунавског парка у Новом Саду, требало да уследи ускоро, јер ће ЈКП "Градско зеленило", које управља најпознатијим спомеником природе у граду, ове јесени расписати тендер. Радовима, који би требало да се заврше до краја године, биће обухваћена атмосферска канализација, урадиће се систем за наводњавање, а планирана је и реконструкција језера које неће мењати садашњи изглед.

За радове у парку, како истичу у "Зеленилу", одабрана је јесен, управо зато што је у то време мање посетилаца и како радови не би ометали грађане у боравку и шетњи у овој градској зеленој оази. Животиње из језера, патке и корњаче биће привремено измештене, и ниједно стабло неће бити посечено. Добијене су све дозволе, као и сагласност Завода за заштиту природе.

- Реконструкцијом је планирано постављање заливног система и тиме се прилагођавамо климатским променама - кажу у "Зеленилу". - Нови заливни системи ће допринети томе да се цистерне са водом растерете и да могу да се упуте у друге делове града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Општина Житиште улаже у развој села, Честерег добио највише

Изградња атмосферске канализације у Дунавском парку требало би да реши и проблем са травњацима. Иако су, како кажу у "Зеленилу", поједини кривили "Ледену шуму", односно клизалиште, које се зими поставља у парку, за уништавање травњака, то није тачно. Проблем са травњацима, објашњавају у овом предузећу је управо због атмосферске канализације.

- Део парка је нижи од нивоа Дунава и приликом већих падавина, вода се задржава, и то је дугогодишњи проблем - објашњавају у "Зеленилу. - Изградња атмосферске канализације ће то регулисати. Када је реч о језеру, у њему ће бити постављена нова подлога, јер садашња пропушта воду. Језеро неће мењати облик, остаће исто као до сада.


РАДОВИ У КАМЕНИЧКОМ ПРИ КРАЈУ

ДРУГА фаза радова у Каменичком парку је при крају. Поставља се расвета на соларну енергију дуж трим стазе, реконструисана су три тоалета и поставиће се теретана на отвореном. Ове радове у другој фази, заједно финансирају Град и Покрајина са по 35 милиона динара, као и претходну.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације