ПРЕДЛОГОМ ребаланса републичког буџета, Влада Србије обезбедила је додатних 330 милиона динара за изградњу обилазнице око Суботице, односно деонице ауто-пута Е-75 на потезу од граничног прелаза Келебија до петље Суботица-југ.

Буџетом за ову годину било је обезбеђено 1,4 милијарде динара за завршетак обилазнице која се гради већ три деценије, да би предлогом ребаланса та цифра повећана на 1,73 милијарде, што ће бити довољно за изградњу око 10 километара обилазнице на потезу од Сомборског пута у Суботици до самог граничног прелаза Келебија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Учествоваћемо у циклусу од 12 милијарди евра


Наиме, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре склопило је два уговора са компанијом "Војпут" из Суботице и подизвођачима. Један се односи на изградњу дела обилазнице од Сомборског до Мељкутског пута, у вредности од 1,18 милијарди динара. Радови на овој деоници су при крају. Други уговор, вредан 540 милиона динара, односи се на такозвани нулти сектор, односно изградњу повезнице самог граничног прелаза Келебија са обилазницом, у дужини од 1,3 километра, односно великог кружног тока у близини самог прелаза. Радови за ову деоницу су у припремној фази.

Овај путни правац је изузетно значајан јер повезује ауто-пут Хоргош - Нови Сад са граничним прелазом Келебија, а истовремено, теретни саобраћај ће коначно бити измештен из центра Суботице.


ГРАДИ СЕ ВЕЋ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ

ИЗГРАДЊА "ипсилон крака" почела је још 1990. године, а радови су почињали, по правилу, пред сваке изборе. Озбиљнији посао почео је пре две године и досад је урађена и у саобраћај пуштена половина од 22 километра ове веома важне саобраћајнице.