ЈЕДНОЈ од канцеларија на првом спрату зграде Покрајинске владе (Бановина), јуче је отворен Војвођански салон под чијим окриљем ће бити чувано културно наслеђе и промовисано стваралаштво жена и младих у Војводини.

Салон чији зидови су украшени радовима рађеним у традиционалној техници и са мотивима карактеристичним за војвођанско поднебље, отворили су председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседница српске владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

- Ова иницијатива важна је за очување наших села и руралних средина, јер откупљивањем ових производа ми помажемо развој сеоских средина и очување нашег наслеђа - рекао је Мировић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 45 МИЛИОНА ЕВРА: Изградња фабрике чоколаде „Бери Калебо“ (ФОТО)


Пошто је подсетила да је пре две године у републичкој влади отворен салон за исту намену, министарка Михајловић додала је да се овим покрајинска администрација прикључила иницијативи која има за циљ запошљавање најмање 1.000 жена са села, које су и најугроженије у економском смислу.

- Кроз ову иницијативу досад смо упослили више од 600 жена. На овај начин не само да чувамо наше вредности и наслеђе, које поносно показујемо свету, већ помажемо женама да економски оснаже - рекла је потпредседница Михајловић и позвала све институције да се придруже овој акцији.

По речима извршне директорке НАЛЕД Виолете Јовановић, Војвођански салон шаље важну поруку о очувању културног наслеђа који је део нашег идентитета, али и мултикултуралности и толеранције.

- Потпредседница Михајловић и председник Мировић већ годинама званичницима с којима се састају, поклањају наше азбуке, тканице, пиротске и стапарске ћилиме, ширећи тако лепоту наше традиције - рекла је Јовановићева.


ЗАНАТСКА УДРУЖЕЊА

ОТВАРАЊУ Војвођанског салона присуствовали су и представнице занатских удружења које су израдиле експонате, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.