ЦЕНА стоке је у Јадру, Подрињу, Рађевини, Азбуковици и Подгорини у осетном паду, па се по цену од 180 до 220 динара може да купи прасе "живе ваге", јагњад су око 250 динара, дебеле свиње нешто више од 100 динара, овце од 150 до 200 динара.

Стока је појефтинила, у просеку, скоро 100 динара од почетка године. Цена нове пшенице је 18 динара по килограму. Род је одличан, а приноси се крећу од три до шест метричких центи по хектару. Многи ратари ће радије пшеницу да задрже у амбарима, да је мешају, са кукурузом и сојом за исхрану стоке.

- Цена пшенице јесте мала, али, ако домаћин има своју механизацију, остаће му у џепу 30 одсто више пара, него што је уложио - каже угледни домаћин из Грнчаре Милан Васиљевић. Ко нема своју механизацију, а још нема ни стоку кроз коју би "протурио" и сено и житарице, нема неку вајду, али све је боље него кад се само седи и гледа у небо. - Вршај пшенице је 100 евра по хектару, али онај ко има свој комбајн то обави са трећином тих пара, тако што купи само гориво, а зарађује код других који немају механизацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 45 МИЛИОНА ЕВРА: Изградња фабрике чоколаде „Бери Калебо“ (ФОТО)

Сељаци се жале и на малу откупну цену бикова товљеника за које овдашњи месари дају највише два евра по хектару. Квалитетна телад се тешко проналазе, а кад се нађу онда за њих ваља платити пет евра по хектару.

- Ко нема своје краве музаре и своју матичну телад, коју задржава за тов је чист губитник, поготово ако нема своје сено чија је цена, сада, 160 динара по бали, а брзо ће бити скоро два евра - причају нам земљорадници из села Страже, код Лознице. - У многим селима је тешко наћи кућу која продаје сир и кајмак, а откупна цена млека је тек од 23 динара, мада масна јединица буде и до 4,2 одсто!


ПОМОЋ ОД КОМШИЈА

НАЈБОЉЕ пролазе сточари у најудаљенијим селима Горњег Јадра, посебно под Цером, који имају испашу за стоку. Многи користе и имања комшија, који су се одселили, па их моле да им буду од користи, како се имања не би потпуно закоровила.