Карневалска поворка маскиране деце на “Данима лудаје” у Кикинди најлепша слика Баната у бојама јесени (ФОТО)

Рада Шегрт

20. 09. 2019. у 19:45

Карневалска поворка маскиране деце на “Данима лудаје” у Кикинди најлепша слика Баната у бојама јесени  (ФОТО)

Фото: Р.Шегрт

Око 500 малишана из свих кикиндских вртића, обучени у шарене костиме налик на бундеве или друге плодове јесени, у петак је прошетало центром Кикинде
Око 500 малишана из свих кикиндских вртића, обучени у шарене костиме налик на бундеве или друге плодове јесени, у петак је прошетало центром Кикинде. Ова карневалска поворка је најлепши, најмаштовитији и најкреативнији део манифестације “Дани лудаје” која је почела у четвртак и траје до недеље.


У карневалској шетњи било је бркатих лала, лавова, принцеза, вештица, индијанаца и ко зна чега још сликовито приказано у костимима деце, коју су специјално за ову прилику данима препремале маме, баке и деке, васпитачице, али и тете, стрине, комшинице, мамине другарице.


Сви се потруде да својим најмлађима припреме што занимљивије костиме, а онда у шењи градом сви једнако уживају, а највише гости Кикинде који се диве оваквом обичају. У поврци малишане из Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ прате васпитачице, па заједно представљају сваки вртић понаособ. Сви остали су међу посматрачима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дани лудаје: Вереници славили победе


- Учествовала су деца искључиво припремног предшколског програма. Ово је наш велики допринос овој манифестацији и нашем граду и велика радост свима нама, деци, родитељим и нама запосленима. Деца се радују карневалу, а родитељи улажу време, стрпљење, креацију и машту да би он био што лепши.

Са припремама почињемо чим почне школска година, јер немамо много времена. Део костима излажемо за дан установе или неким другим поводима. Имамо малу колекцију костима, али и родитељи желе да их задрже и чувају код себе – описује Светлана Милић, директорка Предшколске установе „Драгољуб Удицки“.


Маскираној поворци из вртића придружили су се и средњошколци гимназије и акробате на штулама, као и буњари. Децу ништа није збунило,јер су знали да су баш они у главним улогама.

- Костим су ми правиле мама и баба. Имам перушке, огрлицу од кукуруза и качкет као бундева – описивала нам је шестогодишња Нина Иличић, док је петогодишња Дејана Иличин носила још више личила на лудају, јер је имала наранџасту пелерину.

Први пут на карневал ћеркицу је испратио Душан Цветков, који је са наранџастим шеширом, са супругом, посматаро мале шетаче.

- Лепо је видети овако украшену децу на овај градски празник – рекао је поносни отац.

Из вртића „Маслачак“ из Башида у Кикинду је ради ове дечије феште дошла Јована Литричин. Весело је носила хаљиницу, али и шешир.

- Сви другари су ми рекли да сам лепа- кратко је рекла.

И Огњену Тереку из „Пчелице“ мама је направила маштовито одело за „Дане лудаје“. Задовољно је шетао са двојицом другара, а радовао се и камерама и фото-апаратима, које је привлачио.

Деца воле да учествују у карневалу, а Градска управа им захвали на промоцијин ове манифестације тако што им након шетње приреди „киндер бал“ са освежењем.


ГОСТОВАЊА

Привилегију да виде костимирану, лудајску карневалску поворка маскиране деце већ неколико година имају и Новосађано, Зрењанинци, Београђани, као и грађани у Темишвару, Сегедину или неком другом граду где се промовише манифестација „Дани лудаје“. Оваква гостовања постала су традиционална.

КОЧИЈА


Није изостала ни права правцата кочија у облику бундеве. Вукао је прелепи липицанер, а возио је Драган Страјнић, један од идејних твораца манифестације по којој је Кикинда постала познатаПратите нас и путем иОС и андроид апликације