ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 45 МИЛИОНА ЕВРА: Изградња фабрике чоколаде „Бери Калебо“ (ФОТО)

З.Грумић

петак, 20. 09. 2019. у 15:08

ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 45 МИЛИОНА ЕВРА: Изградња фабрике чоколаде „Бери Калебо“ (ФОТО)

Фото: Д.Дозет

Чувена швајцарска компанија доноси најсавременију технологију и отвара око 100 радних места у Новом Саду
ПРЕДСТАВНИЦИ Владе Србије и швајцарске компаније „Бери Калебо“ потписали су данас уговоре о отуђивању грађевинског земљишта у јавној својини Републике и о подстицајима, чиме су створени неопходни услови да у Новом Саду ускоро почне изградња фабрике чоколаде чувеног светског бренда, прве у југоисточној Европи.

Уговором, свечано потписаним у новосадској Градској кући, држава је компанији пренела без накнаде више од два хектара грађевинског земљишта у индустријској зони на зрењанинском путу а „Бери Калебо“ се обавезао да изгради фабрику применом најсавременије технологије и да отвори око 100 радних места.


- Долазак тако моћне фирме, са инвестицијом од 45 милиона евра, потврђује још једном да је Србија добро место за улагање – истакао је министар привреде Горан Кнежевић нагласивши да ће нова страна инвестиција допринети новом запошљавању и повећању стандарда грађана у нашој земљи.


Градоначећник Милош Вучевић је нагласио велики значај те инвестиције за Нови Сад.

- Захваљујући подршци Владе Србије и председника Републике настављамо иневестициони циклус и отварање нових радних места. Овде, међутим, није реч о масовном запошљавању већ о капитално-интензивној инвестицији извозног карактера – напоменуо је Вучевић истакавши да је поносан што је та компанија одабрала Србију и Нови Сад као инвестициону локацију.


- Један од битних разлога да изаберу наш град јесу људски ресурси. Велика је ствар и то што је већ успостављена сарадња компаније са Универзитетом, односно Технолошким факултетом – рекао је градоначелник.ПРОЧИТАЈТЕ И:  "Морава" даје крила "Мерцедесу"


Дирeктoр Рeпубличкe дирeкциje зa имoвину Joвaн Вoркaпић напоменуо је да су потписани уговори засновани на закључцима републичке Владе према којима је то улагање препознато као инвестиција од значаја за Србију.


А генерални менаџер „Бери Калебоа“ за југоисточну Европу Стојан Кемера изразио је задовољство тиме што је Град Нови Сад, како је рекао, показао изузетан ниво професионализма и разумевања потреба те компаније.


Он је поручио да је Србија добила сјајног партнера за развој прехрамбене индустрије и најавио да се почетак грађевинских радова може очекивати наредних месеци.ИНВЕСТИЦИЈЕ


МИНИСТАР Кнежевић је навео да се у Србији ове године очекује прилив директних страних инвестиција већи од четири милијарде евра и раст бруто домаћег производа између 3,5 и четири одсто. - Очекујемо и да стопа незапослености падне испод десет процената, што је велики успех у односу на 26 одсто од пре неколико година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације