КАКО би помогли старим и дементним људима, али и онима који се о њима старају, шесторица студената нишког Електронског факултета, дошли су на идеју да направе паметну кутију за лекове која, осим што кориснике звучним сигналом подсећа да на време узму терапију, паметна кутија путем апликације, обавештава неговатеље да је особа узела лек.

На идеју да направе овакву кутију која би умногоме олакшала живот старијим особама и помогла им да редовно узимају своју терапију, дошла су шесторица нишких студената.

- Идеја је била да развијемо систем који ће помоћи старим и дементним особама. Међутим, он помаже и старатељима јер их обавештава да ли је лек узет и када - објашњава студент Електронског факултета у Нишу Марко Илић.

Прочитајте још - МЕЛЕМ ЗА СЛАВЕ, СВАДБЕ И ПРАЗНИКЕ: Матуранти измислили лек за мамурлук, а тајна је у...

Он истиче да је "паметна кутија за лекове" још у пилот-фази, али да би већ крајем септембра требало да буде готов први примерак.

- Она би имала осам преграда, у које се ставе лекови, у свакој прегради би ишла доза за недељу дана. Након тога, уз помоћ апликације на телефону, одреди се која преграда, колику дозу лекова и у које време избацује. Биће ту и бочица у коју ће испадати лекови, врло прецизно измерени, да особа случајно не погреши и не прекорачи дозу. Кутија ће сигнализирати и светлосним и звучним сигналима, дешава се да старије особе слабије виде или чују, да треба да се попије лек. Када се узме лек, апликација на телефону сигнализира да је лек попијен - појашњава Илић.

Студенти Електронског факултета у Нишу Фото Ј. Ђ.

Да би паметна кутијаобухватала све потребе корисника, каже студент Војислав Димитријевић, тренутно раде истраживање где ће увидети да ли и шта треба додати како би направа била што кориснија.

Прочитајте још - Патенти праве милијарде

Идеја о паметној кутијиушла је у првих 10 најбољих идеја на SIA (Social Impact Award) такмичењу, на коме учествује екипа нишких студената Електронике Take care. - Суштина такмичења је подршка младим талентима и њиховим идејама које ће допринети друштву. У финале улази 10 најбољих идеја. Поента је да се на крају изаберу три најбоље идеје које добијају новчану награду за подстрек и као ветар у леђа да се покрене даљи развој и допринос друштву - каже Димитријевић.

Фото М. И.

НАСТАВЉАЈУ СА НАРУКВИЦОМ

КАДА буду завршили са развојем паметне кутије, кажу ови студенти из Ниша, у плану имају да развију и паметне наруквице.

- Паметна наруквица ће имати три функције. Прво, била би повезана са паметном кутијом и сигнализирала би када лек треба да се попије. Друго што смо замислили је ГПС праћење, јер се често деси да се дементне особе изгубе када изађу негде. Трећа ствар јесте да може да се прате виталне функције, као што је пулс, на пример. Све ће то моћи да се прати, такође, помоћу апликације - истиче Илић.

Фото М. И.