Сремска Митровица ће се убудуће од високих вода бранити мобилним панелима, који ће бити постављени у оквиру реконструкције савског насипа, која је почела овог месеца.

Радове финансирају Влада Србије и Светска банка.

Уређење обалоутврде реке Саве код Сремске Митровице предвиђа реконструкцију савског кеја у дужини од 1.057 метара. Вредност радова је око 1,5 милиона евра и требало би да буду завршени 31. октобра ове године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Paneli štite grad

Током реконструкције савског насипа, биће постављени мобилни панели за одбрану од поплава, у дужини од 1.057 метара, с обзиром на то да смо 2014. године имали водостај који је био изнад садашњег насипа и постоји потреба да се у једном делу насипа на брз, ефикасан и јефтинији начин у односу на постављање џакова, а то је подизање мобилних панела, заштити град од реке Саве. Јер, у том делу Сава је најбржа, ту се налази у кориту, нема где да се разлива, тако да је њена снага у том делу најјача кад су стогодишње или хиљадугодишње воде какве смо имали 2014. године“, изјавио је за Танјуг градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - U maju počinje obnova savskog keja

Град Сремска Митровица је, објашњава он, направио пројекат реконструкције насипа, а министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је на основу кредита Светске банке пројекат прихватило и почетком септембра извођачи су почели да раде.

Скида се и постојеће партерно уређење самог насипа, круна насипа се уређује модернијим бехатон плочама, радићемо комплетан мобилијар, поставити нову расвету, по пројекту „Урбанизма“ и грађани ће, осим безбеднијег града, имати и много уређенији насип. Требало би да радови буду завршени 31. октобра“, каже градоначелник Сремске Митровице.

Заштитни панели ће бити од 1,2 до 1,8 метара у односу на садашње коте кеја и на тај начин град ће се заштити од хиљадугодишњих вода.

Током поплава 2014. године у Сремској Митровици посебно критичан је био део обале од Старог моста до Мале цркве, где је река тада надвисила зуб насипа који је на 850 центиметара. Тада је водостај достигао висину од 864 центиметра и вода је била, практично, на џаковима с песком.

Текст је објављен у оквиру пројекта који је финансиран из буџета Града Сремска Митровица, Градске управе за образовање, културу и спорт. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства..