Морава даје крила Мерцедесу

Г. ЋИРОВИЋ

19. 09. 2019. у 16:41

Морава даје крила Мерцедесу

Траса будућег ауто-пута Прељина - Појате Фото Г. Шљивић

После вишегодишњег таворења краљевачка привреда крупним корацима иде напред. У две нове фабрике наредних пет година посао за 7.500 радника

НАКОН вишегодишњег таворења, краљевачка привреда, коначно има перспективу и дефинитивно се налази на путу опоравка. Томе ће највише допринети отварање две нове фабрике у граду на Ибру - немачке компаније "Леони и турске фирме "Евротај", које би, према најавама, у наредних пет година требало да запосле чак 7.500 људи!

Своју четврту и уједно највећу фабрику у Србији у којој ће се производити кабловски сетови за "Мерцедес" немачки "Леони" гради на Ратарском имању. Комплекс фабрике простираће се на 50.000 квадратних метара, а укупна вредност инвестиције је око 60 милиона евра. Планирано је да до 2023. године буде запослено око 5.000 радника, док се почетак серијске производње очекује почетком наредне године.

Истовремено са "Леонијем", компанија "Евротај", чланица познате турске "ТАЈ групе", своју фабрику за производњу конфекције од тексаса и других материјала гради на локацији "Аутотранспорта". У овој фабрици ће се по фазама у наредне четири године запослити 2.500 радника, а укупна вредност инвестиције је 35 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ГРАДЊИ ФАБРИКЕ "ЕВРОТАЈ": У Краљеву посао за још 2.500 људи

- Наш град је био привредно девастиран, а ускоро, после више од чак четири деценије добија две озбиљне, велике фабрике. Надамо се да ће град врло брзо економски стати на своје ноге и да ће Краљевчании имати сигурну будућност - каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Др Предраг Терзић

Према његовим речима, уз стране компаније и развој домаћих фирми попут "Радијатора" и "Гира" у којем се број радника са 330 током ове године повећао на више од 600, а очекује са да 2020. та цифра достигне и 800 запослених, такође имају велику улогу у економском опоравку града на Ибру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ: Данас почињемо да враћамо Краљево на индустријску мапу Србије; Леони ће запослити 5.000 људи у новој фабрици; Никад више капиталних инвестиција

- Осим тога, отварање аеродрома "Морава" у оближњим Лађевцима за цивилне летове омогућиће и "Леонију" и "Евротају", као и домаћим привредницима да своје производе лакше и брже пласирају на европско и светско тржиште, а сигурно ће олакшати и извоз наше ракије, наших шљива, јабука и малина у иностранство - нагласио је градоначелник Терзић. - Верујем да ћемо отварањем великог броја нових радних места, улагањем у инфраструктуру и доласком нових и домаћих и страних инвеститора, зауставити негативни тренд исељавања младих из Краљева и надам се да ћемо постати место где ће људи долазити због посла.

Турска фабрика "Евротај"МОРАВСКИ КОРИДОР

УЗ нове фабрике и успостављање редовне цивилне ваздушне пловидбе и карго летова са аеродрома "Морава", Краљевчани нестрпљиво очекују и почетак изградње ауто-пута од Прељине до Појата, такозваног Моравског коридора, који ће преко Краљева, Врњачке Бање, Трстеника и Крушевца спојити Коридоре 10 и 11.

- И то ће без икакве сумње бити од великог значаја за привредни и економски развој и Краљева, али и околних градова и општина, јер ће додатно привући потенцијалне инвеститоре - додао је др Терзић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Šumadinac BRE

19.09.2019. 16:52

Hvala bogu i vrednim ljudima koji vode drzavu sto dozvolise da se dignemo iz pepela

Марсовац

20.09.2019. 08:11

На ратарском земљишту - фабрика , свашта . Ко је овде луд ?