НА првом заседању после летње паузе, посланици Скупштине Војводине у среду су усвојили извештај о реализацији покрајинског буџета у првих шест месеци ове године, као и предлог ребаланса. За извештај су гласали посланици владајуће коалиције СНС-СПС-ЈС и СВМ. Против су били посланици опозиције.

Образлажући начин утрошка буџетских средстава, шеф Посланичке групе СНС Миленко Јованов казао је да су приходи релативно добро планирани и остварена реализација је 50 одсто. Расходи су, навео је он, нешто нижи и последица су чињенице да Управа за капитална улагања расписује набавке које трају по две-три године.

- Када је реч о ребалансу, буџет је поново увећан, као и претходних година. Постала је пракса да се средства АПВ повећавају, овога пута за 500 милиона динара, а укупна сума је 905 милиона, што су озбиљна средства за наредних шест месеци - рекао је Јованов.

Прочитајте још - Мировић: Војводина треба да добије свој дан

Он је додао да у односу на 2016. годину, када је актуелни сазив парламента изабран, покрајински буџет је данас за 17 милијарди већи. То, по речима Јованова, говори о одговорнијем односу актуелне власти према новцу грађана Војводине и према пуњењу буџета.

Опозиција, међутим, сматра да је буџет био лоше испланиран и наводи податак да буџетске резерве износе више од 1,26 милијарди динара.

По речима Ђурђа Јакшића, шефа посланичког клуба СРС, посреди је рекордно мало увећање буџета ребалансом који ће бити усмерен у јавну потрошњу, а не у капиталне пројекте.

Посланик ЛСВ Бранислав Богарошки оценио је да реализација буџета у пољопривреди, туризму и спорту бележи катастрофалне резултате, а да се ни ребалансом "неће ништа урадити".

Прочитајте још - Буђење националне идеје у Војводини

Примедбе опозиције Јованов је одбацио наводећи да то што се средства од неких пројеката враћају у буџет, значи да ће тај новац, у наредном периоду бити уложен у пројекте који су од значаја за грађане Војводине. Баш као што је око 4,5 милиона динара уложено у ОШ "Жарко Зрењанин" у Кикинди.

СЕДНИЦА НА САЈМУ

СЕДНИЦА је у среду одржана у Великој сали Конгресног центра Новосадског сајма, јер је у току "гланцање" Бановинске палате за предстојећу свечаност поводом 80 година од изградње овог архитектонског бисера Драгише Брашована.