Путин пре Ердогана прозрео Гулена

Ј.С.

18. 09. 2019. у 14:28

Путин пре Ердогана прозрео Гулена

Фото:КЦНС

У КЦНС приређено предавање о деловању Хизмет покрета и његовим политичким поледицама. Покрет бившег турског имама био популаран и у Русији али само до доласка Путина на власт
РЕЛИГИЈА је битан, мултидимензионални феномен који утиче на политику и на међународне односе, а у данашњем свету један од најактивнијих транснационалних религијских актера је Хизмет покрет који је шездесетих година прошлог века у секуларној Републици Турској основао бивши турски имам Мухамед Фетулах Гулен.

Ово је синоћ на трибини у Културном центру Новог Сада казала мср Мирела Лончар, докторант Факултета политичких наука Универзитета у Београду и ауторка научне монографије „Основе политичког деловања Хизмет покрета“.


Лончар је у наставку подсетила да се Гулен од 1999. године налази у САД, у самонаметнутом изгнанству, чекајући могуће изручење у Турску због оптужби за покушај пуча у тој држави 2016.године. Билатерални односи Турске и САД нарушени су последњих година због одбијања Америке да Гулена изручи турској држави поводом његовог покушаја пуча и свргавања Ердогана. Гулен се и даље налази у Пенсилванији.


Његов покрет се декларише као друштвени покрет утемељен у вредностима ислама. Циљ је стварање транснационалног друштва – златне генерације идеалних људи. Од деведесетих година прошлог века покрет се проширио изван граница Турске и формирао институције и организације, првенствено образовног карактера, свуда у свету.


Прва „станица“ експанзије била је централна Азија (земље бившег СССР-а) где се 1999. године формира чак 75 институција, а највише их је формирано у Казахстану( 29). Потом се оне шире и на Балкану (има их око 40)а најприсутније су у Албанији. Када је реч о Европи, покрет је најутицајнији у Немачкој, Француској и Холандији.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Нови Сад даје 12 локација за јавне гараже


Занимљиво је да су Гуленове институције биле популарне и у Руској Федерацији до 1999. године, али доласком на власт Владимира Путина, оне су затворене.


– Може се рећи да је Путин прозрео праву природу деловања Гуленовог покрета и пре првог сукоба Гулена са Ердоганом – рекла је Мирела Лончар.СРБИЈА ВОДЕЋИ АКТЕР


-СРБИЈА је у време Гуленовог пуча пружила подршку Турској. Данас бележимо податак да од свих балканских земаља Србија има најбоље трговинске односе са Турском. Штавише, Турска сматра Србију кључним актером у креирању нове ере на Балкану – закључила је своје предавање Мирела Лончар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације