Мурали украс Блока

С. БАЈИЋ

уторак, 17. 09. 2019. у 18:21

Мурали украс Блока

Поповић испред свог рада / Жикић на делу / Фото С. Б.

Завршен двонедељни фестивал уличне културе "Опенс дистрикт"

МЕЂУНАРОДНИ фестивал уличне културе, "Опенс дистрикт", као саставни део "Омладинске престонице Европе 2019", у претходне две недеље угостио је више од 20 уметника из земље и иностранства који су учешћем у радионицама учили основе цртања графита, ди-џејинга, дружили се и размењивали искуства. Посебан сегмент манифестације било је осликавање мурала на зградама у Блоку, журка у том делу града за цео комшилук и госте, као и наступи 15 професионаних такмичара у екстремним спортовима.

- То је први пут да се овако нешто организује, не само у овом делу Европе - каже Валентина Антић, координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС.

Уметници су оставили посебан траг осликавајући мурале на пет зграда у насељу Блок и свакодневним учешћем у уметничким радионицама. Андреј Жикић Артез (31) из Београда седам дана је радио мурал "Игра мачке и миша" на дизалици. Петар Поповић Пирос (30) из Крушевца "ставио" је глобус на фасаду зграде у Гагариновој.

- У сарадњи са ОПЕНС, сликао сам мурале у Бањалуци, Солуну, Будви, Подгорици, Загребу, Марибору и сада, у Новом Саду - каже Поповић.


ВРАТОЛОМИЈЕ

ВЕЛИКО финале манифестације, одржано на Платоу Вујадина Бошкова минулог викенда, пратило је око 7.000 љубитеља екстремних спортова који су уживали у наступима светски познатих возача скејта, бе-ем-икса, ролера и тротинета на посебно пројектованом "скејт парку – рампи".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Новосађанима стижу возила са климом и интернетом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације