Сведок или злочинац: О Кишу четврти пут у судници

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

17. 09. 2019. у 07:48

Сведок или злочинац: О Кишу четврти пут у судници

Ема Зађва Фото ВН (Д.Д.)

Апелациони суд у Новом Саду о рехабилитацији Тибора Киша; Киш није убијен по доласку Руса и партизана, у новембру

ДА ли је Тибор Киш, некадашњи високи чиновник шећеране у Врбасу и припадник јединице "Турански ловци", чију рехабилитацију оспорава Ема Зађва (87), некадашња Врбашанка и Сомборка, сведок масовног покоља у том бачком граду 1944. године, како је то наведено у захтеву за рехабилитацију, коју је тражила његова унука Магдолна Черешњеш Киш из Будимпеште, или ратни злочинац, поново ће се, четврти пут, одлучивати у судници.

Апелациони суд у Новом Саду је, наиме, усвајајући жалбу правног заступника Кишове унуке као основану, укинуо решење Вишег суда којим је захтев за његову рехабилитацију одбијен, и наложио да се поступак у Вишем суду понови. У одлуци се наводи да је потребно тражити додатна изјашњења надлежних институција да се поуздано утврди да ли је био ратни злочинац или не.

Зађва, иначе ћерка Стевана Мереија, првог Мађара ког је суд 2007. рехабилитовао као жртву одмазде с краја Другог светског рата, јавила се као сведок у поступку Кишове рехабилитације која није прихваћена у првом, а ни у касније поновљеним поступцима. Она је, тврди, само рекла истину, коју као живи сведок тих тешких времена памти и да јој савест није дала да прећути.

- Сматрам да је велика срамота што се тај процес већ годинама врти укруг, а ово је већ четврти пут да се случај враћа на поновно одлучивање - каже Зађва, истичући да подржава опрост само за невине жртве. - Киш није убијен по доласку Руса и партизана у новембру, како се то тврди, већ у међусобном обрачуну припадника такозваних Туранских ловаца, још у септембру 1944. Он је у судском поступку 2014. проглашен умрлим, а суд у Врбасу није желео да саслуша жену која је имала непосредна сазнања о околностима Кишове смрти. Та жена је међутим, годину дана касније умрла.

Ема и њен син Тибор који јој се придружио у доказивању да Киш није био жртва режима за време Другог светског рата, даље истичу да овај процес не би требало да се одуговлачи, већ да се таква особа као што је Тибор Киш осуди, односно да се одбије његова рехабилитација.


СТАРИ ЗАКОН

Давид Лошонц, правни заступник Кишових, каже да се у овом случају суди по Закону о рехабилитацији из 2006, који допушта да се оволико пута поступак понавља.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАДЛЕЖНИ У ЗРЕЊАНИНУ ТВРДЕ: Грађани пију исправну водуНЕМА НОВИХ САЗНАЊА

АЛЕКСАНДАР Вељић, историчар, упућује на документарни филм из октобра 1943. који показује Киша како на свечаности мађарског окупатора у Сомбору предводи свечани дефиле наоружаних "Туранских ловаца".

- Неосноване су тврдње да су Киша убили припадници НОВ, пошто су га одвели са погреба Маргарете Тешењи 17. октобра 1944. Партизани су ушли у Врбас 20. октобра, а умрлица Тешењијеве показује да је сахрањена у новембру 1944. - наводи Вељић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

TO SU SAMO SEGMENTI (etape) SMISLJENE TAKTIKE, KA REHABILITACIJI NACIZMA I USTASTVA

17.09.2019. 08:19

JEDNOG DANA CE TRAZIT DA REHABILITUJU I HITLERA, i proglase ga za sveca, kao sto su i ustase proglasili svetim svoga zlocinca.