РАДНИЦИ прве смене Фабрике расхладних апарата “Горења” у Ваљеву, њих неколико стотина, у понедељак су учествовали у четворочасовном штрајку. Обуставу рада организовали су Самостални синдикат металаца Србије и Асоцијација слободних и независних синдиката “Горење”, а захтеви су да се из процедуре повуче споразум између послодавца и запослених, исплата путних трошкова за све којима нису обрачунати од 1. јула 2016. до 31. децембра 2018. године са затезном каматом, те накнаде за услове рада и разлике у платама.

Прочитајте још: "Горење" хлади само из Ваљева

Од пословодства синдикати траже и исплату накнада за услове рада од 5.000 динара, те да се реализује пројекат ресторана за исхрану свих запослених. Захтевају и исплату другог дела регреса од 12.000 динара и повећање плата за 15 посто.
- Послодавац радницима дугује путне трошкове за четири и по године и захтев је био да им се исплати накнада без камате, око 120.000 динара по запосленом који је имао пун фонд радних дана – каже Слободан Станојловић, председник ССМС “Горења” у Ваљеву. - Међутим, послодавац је саопштио да потраживања у вези плата застаревају после три године. Односно, да ће нам исплатити путне трошкове за две и по године са неком каматом, око 95.000 динара по запосленом. Захтев за повећање зарада је аналогија ономе што су добили радници “Горења” у Словенији, сматрамо да је реално да буду повећане и у Србији, јер је исти власник компаније.

БЕЗ РЕЗУЛТАТА

На раније договореном састанку пословодства са синдикалцима, у понедељак, незванично сазнајемо да није ништа договорено. Синдикалци су, наводно, послодавцу дали рок од две недеље да се изјасни о њиховим захтевима, а ако одговор буде негативан уследиће једнодневни штрајк. О ситуацији у фабрици у Ваљеву, пословодство “Горења” није се у понедељак оглашавало.

ГОРЕЊЕ”: ИСПЛАТА ТРОШОВА У ЧЕТИРИ РАТЕ


На састанку са представницима синдиката одржаном у понедељак, послодавац је саопштио да ће свим запосленима, без обзира да ли још раде у “Горењу” у Ваљеву или не од 25. септембра па до краја 2019. године у четири месечне рате исплатити трошкове који нису застарели. Послодавац је спреман да разговара о повећању плате након резимирања пословних резултата остварених од јануара до новембра ове године, а саопштено је да је у току израда систематизације у шта ће бити укључени и репрезентативни синдикати. Такође, септембар наредне године крајњи је рок за почетак рада кантине, а до тада ће сви запослени добијати накнаду за топли оброк, саопштило је пословодство “Горења”.