МИХАЈЛО Ракић (36), градитељ гудачких инструмената, почетком године је званично преузео "Атеље-радионицу Ракић" од оца Стевана, чувеног мајстора за израду музичких инструмената не дозволивши да се редак, али неопходан филигрански занат угаси. Он је, како истиче, умеће стицао уз оца, готово од малих ногу, затим и као ученик музичке школе, да би се после петогодишњег стажа у печалби у Норвешкој, вратио да настави породичну традицију.

- У Осло сам отишао као мајстор за поправку музичких инструмената и тамо усавршио занат и изградио самопоуздање - каже Михајло, за "Новости". - У Норвешкој се посебно вреднује услуга, време кошта и на првом је месту као и посао, па су и цене, конкретно мог рада, најмање три пута више него овде. Код нас се више вреднује материјал. Рецимо, код нас је промена струна на гудалу око три хиљаде динара, а тамо је 100 евра.

Јединствену радионицу за поправку виолина, виола, виолончела и контрабаса, три деценије је водио Михајлов отац Стеван, виолончелиста са дипломом Музичке академије, водећи градитељ гудачких инструмената у Србији. Уз запажене извођачке успехе као солиста и члан камерних ансамбала, Стеван се бавио и педагошким радом, а посебно проблемима израде врхунских музичких инструмената.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крагујевчанин један од најпознатијих градитеља виолина у Србији


- Отац се усавршавао у радионици Бате Салаћанина у Земуну, положио мајсторски испит и покренуо сопствену радионицу за израду гудачких инструмената. У томе му је веома корисно било извођачко и знање стечено током студија. Свакако да ми много значе његове сугестије и корисни савети јер је циљ да се инструменти који изађу из радње одликују веома добрим звуком и квалитетом израде.

Михајло је, једнако као и отац Стеван, виолончелиста али се у потпуности посветио репарацији и изради инструмената. У радионицу, како потврђује, сада долазе ученици професора који су били муштерије код његовог оца, а редовно сарађују са музичким школама у Новом Саду, Војводини, Србији, Црној Гори и БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пусти сан нашег Страдиварија


ОД ЈАВОРА И СМРЕКЕ

- ОТАЦ израђује мајсторске виолине, наравно од јавора и смреке, и добитник је многобројних интернационалних награда. На такмичењу градитеља гудачких инструмената, одржаном у Кремони у Италији, 2009. године, његова виолина заузела је укупно 24. место од 198 рангираних инструмената, а тонски је заузела 19. место. У радионици је тренутно у почетној фази израда виолине по моделу "Страдивари" из 1704. године - каже Михајло.