ГРАДСКИ превозник ЈГСП "Нови Сад", наставља да обнавља и подмлађује возни парк, а већ почетком наредне године, путници би могли да се возе у новим аутобусима. Реч је о куповини 30 соло "Мерцедесових" возила, чија је вредност нешто више од 682 милиона динара, а рок испоруке је 180 дана од дана закључивања уговора, односно шест месеци.

Иако је првобитан план био да истом јавном набавком купи 50 нископодних, соло и зглобних аутобуса на природни гас, како се наводи на сајту градског превозника, тендер је само делимично успео, јер су понуде за 20 зглобних аутобуса биле прихватљиве, и ова набавка ће морати да се понови.

Свих 30 соло аутобуса, али и 20 зглобних који се буду набављали биће идентични. Градски превозник захтева да возила имају систем за климатизацију, односно грејање и хлађење, али без степеника на целој површини аутобуса намењеној за улаз, излаз, пролаз и стајање путника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад уводи електронску наплату карата у аутобусима


Осим тога, нова возила би требало да имају уграђен WiFi рутер да се на интернет може повезати најмање 30 корисника истовремено, а у возилима мора бити видно означено да поседују интернет. Уз то, сваки од ових возила имаће видео-надзор. Капацитет соло аутобуса је минимум 30 места за седење, а неопходно је да поседују троја двокрилна врата.

- Овим набавкама ћемо постићи да више од половине аутобуса градског превозника буду нова, чиме би се смањила старост возног парка - казали су у ЈГСП "Нови Сад". - Самим тим, путници ће добити квалитетан превоз какав заслужују, климатизован и удобан, а предузеће ће остварити зацртани циљ свог пословања.