ИАКО је има знато мање него на северу земље, амброзија све више осваја и јужно од главног града, па је почетком септембра измерена екстремно висока количина полена ове биљке у ваздуху од чак 57 зрна по метру кубном што је, како сматрају стручњаци, за амброзију пуно.

Како објашњавају у Секретаријату за заштиту животне средине, границе дозвољене вредности полена амброзије су до 15 поленових зрна у метру кубном, а од почетка септембра, сваког дана је у Нишу бележена количина преко границе дозвољеног.

- У Нишу смо 4. септембра имали екстремно високу количину полена амброзије, чак 57 зрна по кубном метру, што је за јако пуно. У јулу су мерења показала да је полен у граничним вредностима, али од септембра ситуација је драстично другачија, цела прошла недеља је преко граница дозвољеног - кажу у Секретаријату и додају да ове биљке највише има на територији Медошевца, Црвене звезде, Дуваништа, Новог гробља.

Пуне руке посла имали су и лекари, јер се број пацијената који су се жалили на алергију, знатно повећао у последњих месец дана.

- Нешто је раније кренула сезона полинације, нарочито амброзије, која ових дана бележи огромне концентрације које су и до 50 пута веће од тих дозвољених. Сметње су се јављале и код пацијената који немају потврђену дијагнозу било које алергијске болести. Најчешће се ради о конјунктивитису, сметњама са очима, алергијском кашљу, па до астме - каже доктор Саша Јовановић, пулмолог и алерголог.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Полена никад више, алергија коси редом


Како објашњава професор Департмана за биологију и екологију Владимир Ранђеловић, амброзија је биљка са најјачим алергогеним дејством на нашем подручју. Довољно је неколико поленових зрна да изазову алергију, а само једна јединка амброзије произведе по неколико милијарди поленових зрна.


Тешкоће и код оних који немају алергијске болести


- Уништавање ове биљке је практично немогуће, јер нема природног непријатеља, ниједна животиња се њом не храни, а како је једногодишња, преживљава у облику семена. Њена продуктивност је огромна. На једној биљци се јавља велики број цвасти, а свака цваст је изграђена од већег броја цветова који произведе један плод који има бодљасте израштаје и лако се разноси помоћу животиња. Практично је неуништива што говори и њен назив који на старогрчком значи бесмртна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амброзија ушла у "црвену зону"


У Нишу се, како кажу у ЈКП "Горица", ова биљка редовно уништава и сече, али је проблем то што је има и на површинама, које нису јавне и нису у њиховој надлежности.


КАКО ЈЕ ДОСПЕЛА КОД НАС

БИЉКА је на подручје Европе доспела случајно транспортом прекоокеанским бродовима. На подручју Балканског полуострва је уочена непосредно пре Другог светског рата, што не значи да је није било и пре, јер управо су Србија, БиХ, Хрватска и Мађарска "епицентар" распрострањења те биљке у Европи. У југоисточној Србији се појавила пре тридесетак година. У Нишу је уочена на више локација. Последњих година се све брже шири, јер спада међу најагресивније инвазивне биљке - каже професор Ранђеловић.