Хор „Корикос“ из Њујорка са диригентом Алеком Галамбосом победник је „Натпевавања хорова“ 54. „Мокрањчевих дана“ у Неготину.

Америчком хору који је превалио више од седам и по хиљада километара да присуствује једном од најзначајнијих српских музичких фестивала за високе уметничке домете, складну и уједначену интерпретацију захтевног програма, припала је Статуета Стевана Мокрањца, рад вајара Небојше Митрића, али и част да већ наредне године приреде у Неготину целовечерњи концерт.

- Морам да признам да, нажалсот, до овог фестивала нисмо чули за Мокрањца, а композиција „Тебе појем“ је прва коју сам прочитао и увежбао са хором. То је сјајна и перфектна композиција. Не познајем Мокрањчеву музику довољно, али се надам да ћу је упознати – рекао је Алек Галамбос, диригент Хора “Корикос”, ансамбла који је у Њујорку и широм Сједињених америчких држава познат по интерпретацијама највишег стандарда и тежњи да открију комуникативну снагу људског гласа и створе музику доступну свима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГОРАН ВЕЗМАР: Поносан сам на медаљу за Србију

- Репертоар који смо извели је наш стандарни репертоар, са изузетком Мокрањца. Ми у Сједињеним америчким државама одржавамо такмичења у новој музици, откривајући тако нове композиторе, не само у Њујорку, већ и широм Сједињених америчких држава и света. Ову музику и најчешће изводимо - рекао је Алек Галамбос, који је публику одушевио и када им се на почетку свог програма обратио на српском рекавши да је “музика универзални језик, који нам је данас, више него икада, потребан”.

Фото: Диригенти хорова учесника Натпевавања

Жири у саставу: др Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду и диригенти др Тамара Адамов Петијевић и др Милоје Николић награду за допринос у неговању најбољих традиција у интерпретацији Мокрањчевих дела уручио је Градском мешовитом хору „Абрашевић“ из Ваљева са диригентом Драганом Васиљевићем, а награду за успели избор репертоара на трагу Мокрањчеве традиције Хору КУД „Станко Драгојевић“ из Подгорице (Црна Гора), којим је дириговао Илија Дапчевић.

Фото: Додела награде Алеку Галамбосу

Диригенту Јулији Шћепановић и хору „Девана“ из Амстердама (Холандија), специјално формираног због „Мокрањчевих дана“ и наступа на овом фестивалу, припала је награда за неговање дијалога културе. Градски мешовити хор „Вардар“ из Скопља (Северна Македонија) под управом Јасмине Ђорђеске награђен је за успелу интерпретацију дела националног репертоара, а Камерни хор „Лавиринт“ из Зајечара под управом Жељке Алексић за племенити камерни звук хора у интерпетацији „Херувимске песме“ Ирине Денисове.

Најпријатније изненађење публици приредио је у паузи чекања на одлуку жирија македонски композитор Андреј Наунов, чију је композицију „Што ми е мило“ извео хор из Скопља, засвиравши на клавиру неке од највећих екс-ју балада које су заједно у глас певали и хористи и публика.

Фото :Македонски композитор Андреј Наунов забавља публику

-Управо је тај тренутак и порука фестивала, да покаже колика је та страст за музиком и да то треба да живи – поручила је др Тамара Адамов Петијевић, диригент Црквеног хора “Свети Стефан Дечански”, мешовитог и женског хора и оркестра Музичке школе “Исидор Бајић” у Новом Саду, као и ораторијумског ансамбла “Орфелин”.