Музеј сведочи о веку рвања у Зрењанину

Богољуб Грујић

недеља, 15. 09. 2019. у 08:05

Музеј сведочи о веку рвања у Зрењанину

Војислав Матић отвара изложбу

Изложба поводом златног јубилеја рвачког спорта у граду на Бегеју. Уз пехаре и медаље, стотине фотографија

СПЕКТАКУЛАРНЕ импресије понели су бројни посетиоци и љубитељи рвања са изложбе у салону зрењанинског музеја, отворене поводом века постојања рвачког спорта у граду на Бегеју. Први део обележавања вредног јубилеја, изложбу "Век рвања у Зрењанину", до сада је видело више хиљада људи.

Један од најстаријих спортских колектива на овим просторима, Рвачки клуб Пролетер, 16 пута је освајао титуле шампиона државе, за 100 година постојања, 33 рвача освојило је 101 златну медаљу на првенствима државе, а педесеторици је фалио само корак, један захват и освајали су сребрне и бронзане медаље на најзначајнијем такмичењу, а рвачи слављеника из Зрењанина, освајали су друго и треће место на Купу европских шампиона.

- ДВЕ године смо Роберт Молнар и ја, уз стручног консултанта Синишу Оњина, из зрењанинског музеја и дизајнера Ранка Савчића, прикупљали грађу за изложбу и монографију, а од фебруара интензивно, у просеку по четири сата дневно, радили смо на припреми ова два опсежна пројекта - каже, за "Новости", Војислав Матић, некадашњи рвач и шампион Пролетера, напомињући да сви који су се нашли у овој причи, треба да буду поносни што припадају најуспешнијем спортском колективу у граду, па и Војводини.

НА изложби у музеју, која је постављена до 5. октобра у музеју у Зрењанину, осим пехара и медаља, могу се видети на стотине фотографија, које до сада нису јавно излагане, као и занимљиви подаци о рвачима шампионима и освајачима сребрних и бронзаних одличја, председницима клуба, тренерима, лекарима, рвачким судијама из Зрењанина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Златни век рвања у граду на Бегеју

Други део обележавања стотог рођендана планиран је за децембар, када ће бити промовисана богата монографија са бројним занимљивим подацима из историје и још већим бројем фотографија.

Турнир на градском тргу


СЛАВЉЕНИК ПОБЕДИО НА ТРГУ

Домаћи рвачи, изузетно мотивисани и надахнути свечарском атмосфером, тријумфално су окончали квалитетан међународни турнир, на којем су још учествовали мађарски Хонвед, Сесвете из Загреба и вараждинска Виндија. Рвали су се на струњачи, под отвореним небом и светлошћу рефлектора, на централном градском тргу у Зрењанину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације