ЕТНО ФЕСТ У ПАРАЋИНУ: Стотину занатлија “окупирало” главну улицу

З. Рашић

субота, 14. 09. 2019. у 23:20

ЕТНО ФЕСТ У ПАРАЋИНУ: Стотину занатлија “окупирало” главну улицу

Фото: З. Рашић

Излагачи су стигли из Јагодине, Крушевца, Крагујевца, Књажевца, Бољевца, Зајечара, Александровца…
Данас се у главној улици у Параћину могло пазарити све - од игле до локомотиве, јер се више од сто занатлија и мајстора најразличитијих рукотворина, окупило на “Етно фесту”.

Ова манифестација у граду на Црници одржава се већ девету годину у оквиру “Крстовданских свечаности” поводом Дана општине.

Драж амбијенту дали су идентични дрвени штандови које је обезбедио организатор - Туристичка организација општине, али типских штандова није било довољно за све излагаче јер је интересовање изузетно.

На једном месту нашли су се произвођачи меда, вина и ликера, лицидерских срца, ратлука и чајева, сакупљачи лековитог биља, мајстори за израду икона и декоративних стварчица за кућу, сувенира од дрвета, произвођачи козметике…

Најразличитије сапуне изложила је Хемијска лабораторија “Мелиса” из Крушевца, асуре породица Вулић из Јагодине, дрвене играчке такође Јагодинци. Израђивачи атрактивних рукотоворина стигли су и из других крајева Србије - Зајечара, Ниша, Каленовца, Ћићевца, Књажевца, Крагујевца, Беле Паланке, Бољевца, Александровца…Тезга са најразличитијим производима од козјег сира привукла је пажњу гурмана, а Вељко Милетић изнео је димљене козје сиреве, у маслиновом уљу, беле…


- Имам тренутно стадо од 47 коза и планирао сам проширење. Овај посао радим са целом породицом и не жалим се. Купаца има и одлично иде – каже Вељко.

Инвалидска пензионерка Мирјана Стефановић (65) сама је научила да тка на разбоју и своје рукотворине изложила је на штанду Удружења дистрофичара Поморавског округа.

Мирјана Стефановић

- Радимо ткање, хеклање ранчева и торбица, кутије у техници декупажа. Атрактивне поњавице настају на разбоју, купују их за фотеље и двоседе. Ткам и код куће и у удружењу, сама сам успела да набавим два разбоја - прича Мирјана, која је за пензионерске дане пронашла користан хоби.

Жељко је продавао специјалитете од козјег сира

Једнодневни “Етно фест” завршава се са првим мраком, а како кажу организатори, по броју учесника премашио је све досадашње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације