Жене тешко до имовине

З. РАЈИЋ

14. 09. 2019. у 16:14

Жене тешко до имовине

Више шанси за жене на селу

У Врбасу одржани скупови за мотивисање припадница нежнијег пола: Желимо да чујемо глас жена из руралних средина, да видимо с каквим се проблемима сусрећу

ПРОТЕКЛИХ дана у општини Врбас одржана су два скупа посвећена мотивисању и оснаживању припадница нежнијег пола. У Куцури је организована трибина "Жене живе и на селу", а у Врбасу дводневна радионица "Активне девојчице".

- Желимо да чујемо глас жена из руралних средина, да видимо с каквим се проблемима сусрећу и шта је то што им онемогућава функционисање какво пружа град. Циљ је и да се жене са села подстакну за одлазак на превентивне здравствене прегледе - предочила је Маја Мишковић, представница компаније за односе с јавношћу Color Media Comunication из Петроварадина, која је организовала трибину у Куцури заједно са Женским центром "Хоризонт" из Врбаса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕВРЕМЕ ДОНЕЛО МУКЕ ВЕЉКОВИЋИМА: Гром спалио егзистенцију

У Куцури, као и у осталим војвођанским селима, приметно је да се жене знатно мање од мушкараца појављују као носиоци пољопривредних газдинстава или власници имовине. Наставница биологије Весна Рагаји Цап, која је учествовала у дискусији, истакла је и да жене на селу теже долазе до посла.

ЖЦ "Хоризонт" је покренуо пројекат "Снага је у теби", намењен женама, у који је укључен велик број Куцуранки. Посредством "Хоризонта" оне су заступљене и у Локалној акционој групи (ЛАГ) "Срце Бачке", заснованој на партнерству суседних општина Врбас и Кула, које треба да допринесе руралном развоју, посебно у областима привреде, пољопривреде и туризма.

- Повезивање двеју општина омогућиће да ЛАГ конкурише за средства Министарства пољопривреде, намењена мерама руралног развоја, као и умрежавање локалних чинилаца, што представља будућност, поготово у женском предузетништву - нагласила је председница "Хоризонта" и потпредседница ЛАГ "Срце Бачке" Мирјана Копривица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бачка Топола: Шипови штите плочу

ПОЧЕТИ ОД ПОРОДИЦЕ

ПРЕДСЕДНИК Општине Врбас Милан Глушац, који је присуствовао и трибини у Куцури и радионици у Врбасу, рекао је да положај жена зависи пре свега од породица у којима живе.

- Ту би требало да почне исправљање грешака, а онда да помогну покрајинска и републичка влада и локална самоуправа - поручио је Глушац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације