Кикинда: Из бунара биће више чисте воде

Р. ШЕГРТ

14. 09. 2019. у 11:15

Кикинда: Из бунара биће више чисте воде
У Кикинди се убрзано граде пратећи објекти за потребе будуће фабрике воде. Нови извори на локацији код Кванташке пијаце. Вредност радова 25 милиона динара

У КИКИНДИ се убрзано ради на изградњи објеката за потребе будуће фабрике воде. Заједничким улагањима локалне самоуправе и Покрајине биће избушена два нова бунара. Вредност инвестиције је око 25 милиона динара. За десетак дана почеће санација постојећих 25 бунара на целом подручју Кикинде. У току је и реконструкција водоводне мреже. Све су то нужни предуслови за изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће.

Нови бунари граде се на локацији код Кванташке пијаце, а новац за радове обезбедили су локална самоуправа и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Нови објекти воду ће обезбедити на 225 метара дубине, а користиће се пластична бунарска конструкција пречника 330 милиметара, што је патент немачког Института за воду и енергију. Како је објаснио градоначелник Павле Марков, овакво техничко решење у Србији се примењује први пут.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зрењанинци после 15 година пију исправну воду

- Изградња нових бунара била је неопходна, јер десет постојећих у граду није у баш добром стању. Капацитет два нова бунара биће 70 литара воде у секунди, што је скоро половина будућег постројења за пречишћавање воде које је пројектовано на 150 литара у секунди. Реализација овог капиталног пројекта за Кикинду одвија се по фазама и по плану. За изградњу припремне инфраструктуре до сада је уложено око три милиона евра. Решење највећег комуналног проблема, а то је обезбеђење чисте воде за пиће никада није било ближе и сада већ можемо да кажемо да ће Кикинда имати једну од најбољих фабрика воде у Србији - тврди градоначелник Марков.

Нови бунари обезбедиће потребне количине воде за постројења за њену прераду, што нису могли постојећи, јер им је старост око 30 година. Последњи бунар изграђен је још пре 26 година. Са новим објектима снабдевање водом за пиће требало би да буде стабилно. За десетак дана почеће санација 25 бунара на целом подручју Кикинде.

Милан Макивић и Павле Марков на терену


- Сви бунари снимљени су подводним камерама и израђена је пројектна документација. Радове суфинансира Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у износу од 80 одсто. Улагање је планирано на око 16,2 милиона динара - саопштио је Милан Макивић, извршни директор ЈП "Кикинда".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КИКИНДУ УЈЕДИНИЛА ПОМОЋ СУГРАЂАНКИ: С петоро деце под ведрим небом

НЕМА ПРЕПРЕКА

- СВИ радови уско су повезани са изградњом фабрике воде. За тај пројекат не постоје више препреке, ни у технолошком ни у финансијском смислу. У наредних пола године очекује нас потписивање уговора с извођачем радова. Овај пројекат реализоваћемо у сарадњи са немачком Развојном банком КFW - најавио је Марков.

За инсталацију постројења за пречишћавање воде за пиће биће потребно улагање од најмање шест милиона евра. Новац ће се обезбедити преко Немачке развојне банке КFW.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације