Малињаци у свилајначком атару

З. Глигоријевић

14. 09. 2019. у 16:54

Малињаци у свилајначком атару

Тежак али профитабилан посао

Воћари и виноградари из Кушиљева удружили снаге са ариљским задругарима. На 2,5 хектара засадили сорту полка јер јој погодује равничарски крај

ЧЛАНОВИ Удружења воћара и виноградара "Димитрије Катић - Свилајнац - Кушиљево" у кооперацији са задругом "Агро-еко воће" из Ариља почели су да подижу засаде малине. Кооперанти из Свилајнца, Деспотовца и Петровца на Млави определили су се за сорту полка, јер јој погодује равничарски крај, а удружили су се са ариљском задругом, јер она једина има географско порекло за ариљску малину. Задруга кооперанте снабдева садницама и репроматеријалом, а они јој "на велико" продају род. До сада су никли малињаци на 2,5 хектара.

- Пре четири године кооперант из Дубља код Свилајнца засадио је огледну парцелу. Цена од 215 динара по килограму, била је одлична. Извели смо рачуницу и решили да је производимо. У Кушиљеву смо спремили парцелу од четири хектара. Међутим, веома ниска откупна цена претпрошле, и прошле године од само 100 динара по килограму веома нас је разочарала - каже председник УО свилајначког удружења Бранислав Радовановић, чији је малињак од 80 ари највећи у општини.

Прочитајте још - Две жене подигле царство малина!

Он додаје да је због тога скоро био дигао руке, али, како полка рађа од јуна до првог снега, крајем октобра или новембра, па ће овогодишњи род, и поред суше, бити око шест тона, као и због тога што је откупна цена од 150 до 160 динара по килограму солидна, решио је да прошири засад малине. А засадиће и јагоде, дуње и шљиве, како би преко целе године имао род.

- Некад није важна ни цена, јер малина не може да чека. Пошто немамо хладњачу, циљ нам је да је што пре продамо. На 15 хектара узгајам пшеницу, сунцокрет и кукуруз, али пошто у ратарству нема зараде, преоријентисаћу се на воћарство. Додуше, проблем је радна снага, јер малина треба да се бере сваког другог дана, па често у бербу позовем своје пријатеље - вели Бранислав.

ОТКУП

ПРЕДСЕДНИК Скупштине свилајначког удружења Мирољуб Спасојевић додаје да је малина засађена у Свилајнцу, Грабовцу, Кушиљеву и Дубљу, и да је откуп овог воћа први пут организован и то у Кушиљеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације