ИСКОРИШЋАВАЈУЋИ чињеницу да је укус чачанског, милановачког или драгачевског кајмака и сира препознатљив широм Србије, виспрени и марљиви људи из ових крајева дошли су на идеју да отворе породичне мини-млекаре. Оваквих "радионица" у Драгачеву и околини тренутно је шест, у Чачку и околини Милановца још толико, а све раде са озбиљним профитом, а притом помажући сточарима у њиховом комшилуку да имају сигуран откуп млека.

Од 1999. године своју млекару има породица Стевановић из Горачића, а у њој су запослене три генерације ове фамилије. Основана је као породична фирма са десетак запослених, а ускоро би требало да у Чачку отворе млекару већег капацитета, чију су изградњу финансирали сопственим средствима и уз помоћ кредита.

- Дневно откупљујемо од наших комшија из горњег дела Драгачева око 6.000 литара млека, док ћемо већ крајем ове године бити у могућности да дневно прерадимо и до 40.000 литара. Тренутно на месечном нивоу производимо око 27.000 килограма сира и 4.500 килограма кајмака - рекао нам је Радосав Стевановић.

Прочитајте још - Школа гради мини-млекару

Њима пласман није проблем, јер њихове производе дистрибуирају готово по целој територији Србије, посебно у Београду, Нишу, Суботици, Пироту, Бајиној Башти, оближњем Чачку... Радосав додаје да има доста заинтересованих купаца из иностранства, али да они не извозе, јер немају ни тражене количине, а ни потребне папире за извоз, што ће се променити када од следеће године започну производњу у новом објекту.


Још једна таква млекара основана је ове године, почетком априла у Толића коси, код Прањана, подно Сувобора, планине чије име је млекара и понела. Овде се дневно прерађује и више од 5.000 литара млека, а све послове углавном води Александар Глишић (24), предузимљиви човек, апсолвент Електротехничког факултета у Београду.


ЦЕНЕ ЦЕНА сирева из ових млекара је разноврсна и креће се од 300 до 450 динара по килограму, а кајмака у распону од 650 па чак до 900 динара. Пуномасни сиреви су доста скупљи, као и, рецимо, козји, који се продаје по 700 или 800 динара по килограму.

- Ово је породично предузеће са 14 радника. Имамо 15 музних крава и још 19 јуница и бикова - казао нам је Александар. - Производни програм у беспрекорно уређеном погону обухвата бели сир, кајмак "сувобор", качкаваљ и паприку у павлаци. Наше тржиште су Горњи Милановац, Чачак, Крагујевац и Београд и надамо се проширењу посла, јер можемо да прерадимо и 10.000 литара млека у дану.

Засада ови вредни млекари имају довољне количине млека за прераду. Њихове млекаре натерале су многе сточаре, посебно у Драгачеву, да задрже краве, па и да повећају број грла у својим шталама, јер увек имају сигурну продају млека. Таква ситуација, међутим, није у селима низводно од Чачка, а нарочито у оним са леве обале Мораве. И тамо постоји неколико мањих млекара, али њихови проблеми су недовољне количине млека, па је стална борба међу конкуренцијом за литар више.