Дивље свиње пустоше села

В. ИЛИЋ

14. 09. 2019. у 12:31

Дивље свиње пустоше села

Све више дивљих животиња

Ивањички пољопривредници преко ноћи остају без поља кукуруза, кромпира, ражи, овса. Намножиле су се, па у поход за храну иду у групама, и то на 150 метара од кућа

ДИВЉЕ свиње задају ових дана велике проблеме ивањичким пољопривредницима, који, дешавало се, преко ноћи остају без поља овса, ражи, кукуруза, кромпира... Ловци причају да је у ивањичком крају, очигледно дошло до пренамножавања ове дивљачи, те да их је потрага за укусном храном натерала да се све више приближавају домаћинствима, што се пре неколико вечери догодило у селима Осоница и Луке.

- Појели су више од хиљаду струка белог кукуруза које смо гајили шест месеци. Разумео бих да су појели клипове готово зрелог жита, али су појели и стабљике, исекли, почупали из корена. Треће ноћи су преорали комплетну њиву са кромпиром. И то само на 150 метара од куће. Очито је да се не плаше ничега и да у поход за храном иду у већим групама, неретко и по њих двадесетак - рекао нам је Никола Бошковић, пољопривредник из Осонице, који додаје да за својих 75 година није доживео овакву непријатност.

Прочитајте још - Дивља свиња гост ресторана

Миловану Луковићу из истог села дивље свиње су појеле кромпир на десет ари површине, а Божидару Симовићу уништиле зоб. Они су штету пријавили ловачком удружењу "Чемерница" у Ивањици, али још нису добили никакв званичан одговор о процени и накнади штете.

- Уложили смо новац и рад и зној да бисмо нешто посејали, и да имамо, али сад нам ова дивљач све уништи. Не знамо да ли ће нам ико исплатити штету, али ово је више неподношљиво, лежемо и будимо се са зебњом шта ће нас дочекати у њиви - казали су нам пољопривредници.

Нанели велику штету летини


У ловачком удружењу "Чемерница", које газдује ловним подручјем од више од 74.000 хектара кажу да дивља свиња у овом тренутку није у ловостају и може слободно да се лови.

- За штете од дивљачи које се третирају као трајно заштићене врсте одговорна је држава, односно Министарство за заштиту животне средине - Одсек за заштиту природе. За дивљач која је на режиму лова и ловостаја, у коју спадају и дивље свиње и јазавци, причињену штету сноси корисник ловишта под условом да је корисник поседа предузео одговарајуће мере заштите од дивљачи у сарадњи са корисником ловишта - објаснио је Вукић Костић, председник УО овог удружења у Ивањици. - Позивамо власнике којима је летина делимично или потпуно уништена да нам се обрате односно да пријаве штету.

ОДСТРЕЉЕНО ШЕСТ

ЛОВ на дивљу свињу је отворен. Како смо сазнали, ловци су у последњих двадесетак дана одстрелили шест јединки. И сами сељани су одлучили да се супротставе овој животињи, па и они организују ноћне чеке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације