БЕЛОСВЕТСКИ сајам хумора и сатире, "Шабачка чивијада", почиње данас и трајаће три дана, а њен највернији промотер је и даље чивијашки добошар, глумац Боривоје Божанић. Као што је већ 25 пута раније учинио, он ће се возити фијакером и, уз чувени сатирични говор, позивати Шапчане на манифестацију.

- За две и по деценије колико већ траје тај чивијашки добошар је постао својеврсни бренд и маскота града. Аутори сатиричних говора, уз моју асистенцију, били су чувени хумористичари Слободан Новаковић, Бора Ољачић, Раде Ђерговић, покојни Драгиша Пењин и многи други. Последњу деценију пишем их самостално - каже Божанић за "Новости".

Чивијашки добошар, каже Бора, некако је увек израз народних жеља, испуњених и неиспуњених очекивања, односно обећања. Он је најхрабрији и са фијакера довикује оно о чему обични грађани само шапућу. Због тога народ увек позитивно реагује на њега, шалећи се онако чивијашки, наравно, и на његов рачун.

- Често ме питају шта значи бити Чивијаш и заиста, тешко је то објаснити. Шапчани су, према предању, добили надимак Чивијаши јер су извукли чивије из точкова фијакера Кнеза Михаила. Али, када вам у Шапцу ишчупају чивију то конкретно значи да сте се нашли на мети вруће досетке. Не оне настале из пакости, него је то шала која разгаљује дух - објашњава Божанић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Мамутфест" у част малишана

"Шабачка чивијада" настала је 1968, а лист "Борба" 17. септембра објавио је вест: "Југославија је до пре два дана имала шест република, а у недељу увече, на првом 'белосветском вашару хумора и сатире' у Шапцу, проглашена је седма, чивијашка. Неће је бити у географији, историјама и политичким економијама, али ће је бити у антологији хумора и сатире."

ГЛАСНИК Боривоје Божанић, фото А.Делић

У међувремену, "Чивијада" је забрањивана (због "идеолошкох скретања"), оспоравана и мењана, а у последње време окосница јој је Велики чивијашки карневал.


ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Четвртак - Од 17 часова подизање карневалске заставе, а од 18.30 у Културном центру биће одржано "Вече хумора и сатире" и представљена књига шабачке новинарке Стане Муњић "Шабачка чивијада". На градском тргу од 20 часова следи програм "Нек се точак покрене" и проглашење принцезе и краљице Карневала, а потом шампитијада и карневал кућних љубимаца.

Петак - Од 11 часова ће на улице изаћи чивијашки добошар, а од 11.30 је карневал предшколске установе. Истога дана, од 17 часова је дечји карневал, а од 18 часова наступиће Оркестар "Бисерница" са чак 100 малих тамбураша.


Субота - "Велики карневал" са више од 500 гостију из иностранства, биће одржан од 18 часова. Одмах потом биће и промоција новог председника Чивијашке републике, а ове године кључеве града преузеће правник и писац Миодраг Мајић.