За уређење три спрата пожаревачке болнице 5.000.000

Д. Новковић

четвртак, 12. 09. 2019. у 15:30

За уређење три спрата пожаревачке болнице 5.000.000

Опша болница у Пожаревцу, Фото Д. Новковић

Почела друга фаза радова на пожаревачкој болници, уређује се 6.800 квадрата

У ОПШТОЈ болници у Пожаревцу почела је друга фаза радова на адаптацији и опремању три спрата нове болничке зграде, у коју ће се уложити пет милиона евра. Ова средства обезбеђена су у оквиру ИПА пројекта "Румунско-српска заједничка иницијатива у борби против канцера у пограничном региону". По завршетку радова на 6.800 квадрата, добиће се централни оперативни блок са интензивном негом и стационарни део одељења хирургије, урологије и гинекологије са акушерством.

- У току су радови на замени свих електро, водоводних и топловодних инсталација, јер су постављени још пре 20 година и дотрајали су - рекао је Данко Николић, директор Опште болнице. - Након тога почећемо са опремањем првог, другог и трећег спрата, јер су сутерен и приземље опремљени у првој фази. Сви радови на уређењу нове болничке зграде требало би да се окончају до краја наредне године.

Осим опремања три спрата, пројекат предвиђа и оснивање Регионалног центра за превенцију, рано откривање и контролу малигних болести, са циљем унапређења дијагностике и лечења малигних тумора. На крају пројекта 15 болница и институција у Србији и Румунији биће умрежено и користиће стандардизоване процедуре у лечењу малигних болести. Такође, биће успостављени и хосписи за збрињавање пацијената у терминалној фази болести.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ПОМОЋ РОДИТЕЉИМА: Бесплатни беби паркинзи у центру града


У новој болничкој згради, чија је површина око 9.000 квадрата, сутерен и приземље опремљени су 2015. године, у склопу прекограничног пројекта "Здравље без граница", који је Европска унија финансирала са 2,17 милиона евра. У приземље су из старе зграде пресељени поликлинички део са седам хируршких амбуланти, шест гинеколошко-акушерских, две ортопедске, хируршки сектор са реанимацијом и опсервацијом и лабораторија, док је патологија заузела сутеренски део.

Данко Николић,Фото Д. Новковић

ГРАДЊА

НОВА болничка зграда почела је да се зида 1998. године, као будуће породилиште за цео Браничевски округ. Међутим, 2000. године градња је стала због беспарице, да би се 10 година касније одлучило да се она искористи за нову болницу.


СТАРА ЗГРАДА

У ОПШТОЈ болници планира се реконструкција и опремање и старих болничких објеката, који деценијама нису реновирани. - За тако нешто неопходно је прво урадити неопходне пројекте. Средства за обнову старих зграда планирамо да обезбедимо преко Канцеларије за јавна улагања - рекао је Николић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације