КАКО земљиште поред обале реке Белице у Шуљковцу код Јагодине у дужини од око једног километра клизи већ готово три деценије, ЈП "Србијаводе" прошле године започело је санацију корита. Урађено је 60 одсто главних радова, односно исправљен је део корита, урађено камено подграђивање, а "слободан пад" ка реци испуњен је земљом. Радови су настављени ове године и требало би да буду завршени до краја децембра. Извођач радова и финансијер је ЈП "Србијаводе", које газдује водотоком првог реда.

- Пет-шест кућа на самој обали реке је исељено, а угрожена је трећина од укупно 210 домаћинстава. Срећом, остале куће су даље од реке, па им не прети опасност. Међутим, у угроженом делу и даље је приметно кретање земљишта, па куће пуцају. То се види и на путу, који непрестано пуца, па локална самоуправа сваке године по два пута поправља асфалт, што није решење - каже за "Новости" помоћник градоначелника града Јагодине за инфраструктуру Миодраг Јевремовић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:За рачуне дуг већи од 100 милиона

Он додаје да је питање колико ће регулација Белице зауставити клизиште. Ако не буду успели, потребно је да пројекат ураде овлашћени институти, а држава да уложи новац у његову реализацију.

Иначе, клизиште се појавило у делу села изграђеном на побрђу у чијем подножју је река Белица. Због продубљивања њеног корита, од нивоа корита до горњег нивоа створила се "депресија", односно обала, висока око осам метара.

Фото: З.Г.


Обилне падавине проузроковале су и клизиште и Рајкинцу због тога што село није имало одводне канале. Како испод првог слоја земљишта постоји непропустљиви слој од глине, вода је понирала и изазвала клизиште. Локална самоуправа је то пре десетак година решила изградњом одводних канала.

Миодраг Јевремовић,Фото: З.Г.


МУЉ И РАСТИЊЕ

УРАЂЕНА је и регулација Белице кроз град све до места на коме се улива у Велику Мораву. Међутим, у кориту долази до замуљивања уз дрвенасто растиње, па се смањује проток воде, што повремено може да изазове поплаве.