УДРУЖЕЊА "Огледна башта" и "Агро-култура" из Ниша организују бесплатне едукације у оквиру пројекта "Развој еколошког предузетништва коришћењем обновљивих природних ресурса" који су подржали Министарство заштите животне средине и Градска општина Медијана. Тридесетак полазника поред теорије обилазиће и терене на којима расту лековите биљке али и плантаже где се гаје и прерађују.

Славица Ђорђевић из Ниша каже да су лековите биљке њен хоби јер обожава "планину и природу". Вели да познаје доста биљака али признаје да има још много тога да учи. И Боги Петровић из Нишке Бање такође има мотив да похађа ову обуку. Наиме, он је директор новоосноване задруге која је бави управо овом делатношћу.

- Тренутно је велики проблем пронаћи едуковане сакупљаче лековитих биљака. Срећом, имамо доста коопераната који производе лековито биље. Тренутно је најисплативије гајити бели слез и невен, а наша задруга гаји још и босиљак и жалфију - каже Петровић.

Предавач Драгана Вукадиновић каже да је ова обука шанса да се чује како природни ресурси могу да се искористе за зелено предузетништво.

Прочитајте још - Најнеобичније лековите биљке

- Имаћемо теоријски део, али и одлазак у природу где ће полазници моћи да виде, односно да упознају лековито биље на терену. Морају видети како се бере јер увек мора да се поштује оно правило да се 20 одсто лековитог биља остави на станишту како би могло да се даље размножава. Такође, имаћемо и посете успешним привредницима, тако да ћемо обићи фирму "Адонис" из Сврљига која је најпознатија у нашем крају везано за сакупљање и прераду лековитог биља - каже Драгана и додаје да је сакупљање биља традиционално развијено међу становништвом у планинским пределима али да им је циљ да помогну и Нишлијма да се укључе у зелено предузетништво.


Драгана Вукадиновић

- У последње време кренуло се пуно са плантажним узгојем лековитог биља, али то углавном у Војводини. Тренутно се према неким проценама лековито биље поризводи на 3.500 хектара а капацитет, који је потребан је 15.000 хектара - додаје она.


ПРАВИЛА

СВАКО ко жели да се бави сакупљањем лековитог биља мора прво да добро познаје лековито биље, али и да има потребне дозволе Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

- Постоји регистар сакупљача биља и законска регулатива мора да се поштује - указују предавачи.