ДА би младенци у Чачку и околини правили свадбу, потребно је да најмање годину унапред резервишу салу за весеље, јер у супротном неће имати где да прославе дан крунисања њихове љубави. Оваквих објеката у чачанском крају има двадесетак, тренутно се граде још три сале, а младенцима је највећи проблем наћи слободан термин за свадбено весеље, којих у Моравичком округу годишње буде око 1.000, па се поједини одлучују да га закажу и до две године унапред.

У једном од најпознатијих чачанских хотела - "Морави", где се већ више од две и по деценије праве разна весеља, менаџерка Ружица Ристановић већ је примила две резервације за свадбу која би требало да буде организована 2021. године.

- Остало је још око трећинa слободних термина за наредну годину. Наш хотел је комплетно реновиран, имамо препознатљиво добру услугу и традицију иза нас, па је то разлог што смо најтраженији на тржишту - казала нам је Ристановићева. - Цена уговореног менија по особи креће се од 15 до 22 евра, а највиша цена подразумева свеукупну понуду хране и пића, као и сам простор, не укључујући музику.

У борби са оштром конкуренцијом многи власници ових објеката своје услуге нуде и по доста повољнијим ценама. Тако, рецимо, за 14 или 15 евра по особи могу се изнајмити сале, а у ту цену урачунат је и бенд који ће свирати на весељу, фотограф, свадбена торта, декорација...

Прочитајте још - Чачак: Кум украо младу на венчању

Они такође дају додатне попусте ако се весеље обавља радним данима, што је ранијих година за овај град било непојмљиво, али данас је све више оних који се одлучују баш за ове дане, како због цене, тако и због тога што су викенди углавном заузети.

- Годину дана је минимум колико унапред треба да позовете за резервацију, посебно ако младенци имају одређени жељени термин - рекао нам је Милан Поповић, директор и један од власника новоизграђеног хотела "Ројал", који поседује простор за весеља за чак 800 људи. - Код нас је цена по особи 20 евра, за комплетну услугу, а већ је око 50 одсто термина за следећу годину заузето.

Један од објеката у чачанском крају, Фото "Ројал"

Још неколико инвеститора у Чачку се одлучило да започне изградњу сале за свадбена весеља. Овакви објекти ускоро ће бити отворени у Трнави, Трбушанима, у самом граду, код "Слободине" раскрснице...

- Ми смо заказали свадбу за август следеће године, јер је на местима у којима желимо да правимо весеље сваки викенд био заузет. Било је слободних термина у данима поста, али то нисмо желели, као ни радним данима, иако су нам нудили по доста повољнијим ценама - казао нам је Чачанин Милош Р.


ПОД ШАТРОМ

ИАКО је све мање оних који весеља праве под великим шатрама, у Чачку још постоје шатраџије који их изнајмљују, као и столове и клупе, и то за мале паре. По њиховим речима, једино се још по селима свадбе праве у шатрама, јер више нико неће да има било какву обавезу око спремања хране и набавке пића, услуге...


МНОГИ И ОДУСТАНУ

ПРИЛИКОМ заказивања сале за весеља младенци уплаћују депозит или аванс. Уколико се догоди да се из различитих разлога свадба отказује, угоститељ овај новац задржава за себе. Било је доста примера, кажу нам угоститељи, да се младенци пре свадбе, коју су, рецимо, заказали годину унапред, посвађају и одустану од весеља. Тако неплански други младенци могу да добију термин у брзом року.