ИСУС Христ је за децу говорио "таквима је царство небеско", Свети Сава је малишане увек окупљао око себе, а епископ шабачки Лаврентије, и док је био у расејању и по доласку у Србију, вазда је посвећен деци и омладини, којима је даровао Духовно-културни и спортски центар "Свети Сава", на површини од 10,5 хектара у Шапцу.

Реч је о земљишту које је, давне 1840. године тадашњи владика Максим, у време османлијске власти, откупио од Турака и дао за потребе егзистенције потоњих епископа, пошто њихов статус није био решен у окупираној Србији.

У средишту комплекса је богомоља, посвећена Светом Сави, нашем светитељу и првоучитељу, али и многобројне играонице, под ведрим небом, намењене младима и прелепом природном амбијенту, леп амфитеатар, а наредних месеци биће изграђени и терени за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет.

Прочитајте још - Епископ шабачки Лаврентије: Треба нам више солидарности

Нама дана да, овде, не дођу малишани, попут ових, на слици, из шабачких вртића да дан проведу на пријатном месту, који тече уз гостољубивост, какву само он зна да приреди, владике Лаврентија и његових сарадника.

фото В. Митрић

- Врло је важно да нам деца и омладина буду близу наших богомоља, да их васпитавамо у духу наше вере православне и старославне, која их учи најплеменитијим људским вредностима - каже за "Новости" владика Лаврентије. - Са тако васпитаном децом и омладином не треба да бринемо о будућности свог рода и наше отаџбине.

фото В. Митрић

Малишани су уживали у гостима код владике, уз многе молбе васпитачима да, ускоро, опет дођу.

фото В. Митрић

НА ПРАВОМ ПУТУ

- СВАКИ сусрет са малишанима ми је посебно драг и улива ми наду да смо, заједно са њима, на правом путу, у години када славимо јубилеј, 800 година од аутокефалности наше мајке Цркве - истакао је владика Лаврентије.

фото В. Митрић

фото В. Митрић