НЕМАМО ништа против тога да се наркомани лече у згради која је за то предвиђена али тражимо да они улазе у Клинику за психијатрију на главни улаз, као и остали пацијенти, а не из наше улице, јер је небезбедно да наша деца пролазе до школе поред улазних врата испред којих се скупљају опијатски зависници док чекају на терапију.

То за "Новости" истичу станари улица Миколе Кочиша, Дринске и других у непосредном окружењу зграде те клинике Клиничког центра Војводине (КЦВ), у којој је смештен Центар за дневни третман зависника, односно наследник раније организационе јединице познате под називом Метадонски центар.

- Ситуација је донекле побољшана откако се тим пацијентима метадонска терапија даје и на другим местима, односно у појединим амбулантама Дома здравља па је њихов број овде смањен са неколико стотина на око 30, али проблем ни издалека није решен јер се они групишу испред улазне капије у нашој улици, у јутарњим часовима, баш у време кад деца туда иду у школу - каже станар из куће у близини Центра "Страхиња Бојовић" напомињући да ђаци практично немају алтернативни пут.

Како додаје наш саговорник, станари знају да у тој групи пацијената има и оних са криминалним досијеима, односно дилера који ту на улици, по "устаљеним методама" препродају метадонске дозе. Поједини пацијенти остављају и трагове своје свакодневне посете у оближњем грмљу, у виду употребљених шприцева, ампулица и других ствари.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРОТЕСТ НИШЛИЈА: Желе зеленило, неће паркинг


Комшија из Дринске улице М. О, поред чије куће пролазе корисници Центра за дневни третман зависника, наглашава да није пријатно свакодневно стрепети од тога да ли ће некога да нападну или покушају пљачку, што се раније догађало у том крају.

Страхиња Бојовић


- Сваког јутра око седам сати будим дете да иде у школу и у то време чујем их како у групама од двоје-троје пролазе поред прозора. Нисам имао директних непријатности али одбачене кутијице од метадона, шприцеви и остало није баш пожељно око наших кућа - упозорава тај грађанин.

Представници станара обраћали су се протеклих година тим поводом одговарајући градским и покрајинским институцијама и органима, а ове године је КЦВ подигао металну ограду око зграде клинике у којој се примају зависници за дневни третман.


Међутим, станари напомињу да су том оградом пацијенти померени од зграде на саму улицу, практично на коловоз, што додатно угрожава пролазнике али и њих саме од возила која туда пролазе.

ЖАЛБА

КОМИСИЈИ за представке и предлоге при Скупштине града поново су представници станара упутили представку да се затвори улаз у Центар из њихове улице и да корисници дневне терапије улазе на главни улаз Клинике. - Упутићемо допис Клиничком центру. Навешћемо чињенично стање и видети да ли су у могућности да промене улаз - закључили су чланови Комисије.