НЕМАЧКА развојна банка KfW из Франфурта одобрила је 4,1 милион евра за унапређење водоснабдевања у општини Врбас. Од 42 контролисана јавна водовода у Војводини, чије је узорке испитивао Институт за јавно здравље "Др Милан Батут", исправну воду има само девет, а међу њима је и Врбас, али само као град. У осталих пет насеља у општини домаћинства су упућена на еко-чесме, јер је вода из водовода забрањена за пиће. Кредит немачке банке требало би да омогући да и Куцура, Савино Село, Равно Село, Змајево и Бачко Добро Поље добију питку воду на кућним славинама, повезивањем сеоских водовода са градским водозахватом. Синиша Адамовић, директор ЈКП "Комуналац", које је произвођач и дистрибутер пијаће воде у врбаској општини, најавио је да ће за два месеца почети изградња транспортног цевовода од водозахвата у Врбасу до Куцуре и Савиног Села.

- Од добијеног кредита немачке банке, 30 одсто је додељено бесповратно, а 70 одсто или 2,8 милиона евра биће враћено после грејс периода од пет година, са годишњом каматом од око један одсто. Пројектом са KfW предвиђено је да на градски водозахват буду повезани само Савино Село и Куцура, али је на основу тога Општина Врбас затражила додатна бесповратна средства од Канцеларије за јавна улагања Србије како би и остала три села била прикачена на градско извориште - изнео је Адамовић.

Пословна јединица "Водовод и канализација" у оквиру ЈКП "Комуналац" постала је позната у Србији и региону по електронском и аутоматском управљању водоводом и даљинском очитавању потрошње воде по "Лора" систему, примењеном у сарадњи са турском компанијом "Бајлан", једним од највећих произвођача водомера у свету.

- Успеси ПЈ "Водовод и канализација" подстакли су KfW банку да се укључи у побољшање водоснабдевања у општини Врбас и тако што је финансирала замену старих водомера и постављање нових, са модулима за даљинско очитавање, у Савином Селу и Куцури. Вероватно ће то исто подржати и у Равном Селу, Змајеву и Бачком Добром Пољу - каже Адамовић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Вучевић: Улагање у образовање гарантује развој


Да би се обезбедила здрава пијаћа вода за свих пет села у општини, неопходно је да се повећа капацитет водозахвата у Врбасу. Директор Адамовић наглашава да ће ради тога морати да се изгради пет бунарских поља и направи нови резервоар. У току је припрема пројектне документације за добијање грађевинске дозволе, а радови би, како је најавио, требало да почну у првом кварталу наредне године.

Даљинско управљање водоводом из једног центра


ЗАШТИТА КАНАЛА

ОД новца затраженог од Канцеларије за јавна улагања планирано је да се изгради и канализациони вод од Врбаса преко Куцуре до Савиног Села. Адамовић истиче да ће тај вод допринети да лакше проради Централно постројење за прераду отпадних вода (ЦППОВ) у Врбасу, чија је изградња при крају, а у коју је ЕУ уложила више од 20 милиона евра како би од загађења заштитила Велики бачки канал (ВБК). Потребно је што више отпадних вода из канализације да би ЦППОВ могао да ради и буде економски исплатив.