Неготинска гимназија обележава 180 година постојања

С. М. Јовановић

уторак, 10. 09. 2019. у 18:50

Неготинска гимназија обележава 180 година постојања

Фото С. М. Јовановић

У њеним школским клупама седели су Сима Лозанић, Мокрањац, Никола Пашић
Неготинска гимназија бројним програмима од мотивационих предавања некадашњих ученика ове школе, данас успешних студената, лекара и адвоката до свечане академије, рок концерта и спортских сусрета обележава 180. годишњицу постојања.

Са 14 одељења на природно-математичком, друштвено-језичком, општем и смеру за ученике са поосебним склоностима за информатику и рачунарство, Неготинска гимназија данас иде у корак са савременим тенденцијама, али и чува богато наслеђе генерација које су се овде школовале још од 1839. године.

У њеним школским клупама седео је и Сима Лозанић, хемичар, председник Српске краљевске академије, први ректор Београдског универзитета, министар и краљевски посланик, Стеван Стојановић Мокрањац, родоначелник српске музике, Ђорђе Станојевић, астрофизичар, такође професор и ректор Универзитета у Београду, пионир електрификације у Србији, Никола Пашић, политичар и дугогодишњи председник владе Краљевине Србије и Краљевине СХС...

-Велика је част и понос бити део једне школе са овако богатом и дугом традицијом, али у исто време и одговорност за све нас који радимо у Неготинској гимназији – каже директорка Неготинске гимназије, Драгана Нисић.

Прочитајте још - Неготин: Посвета Мокрањцу

За своје заслуге, рад и залагање на образовању бројних генерација ова школа одликована је краљевим орденом Светог Саве првог реда, орденом заслуга за народ са златном звездом, орденом Светог Саве, Септембарском наградом Неготина, а ове године и највишим општинским признањем, Мајском наградом.

Фото С. М. Јовановић

-Одржати углед који ова школа има, није нимало лак задатак, али се трудимо да на основама славне прошлости, у садашњости створимо генерације за будућност. Потврда нашег рада и залагања су и успеси наших ученика на такмичењима – истиче Драгана Нисић.

Фото С. М. Јовановић

АКАДЕМИЈА

Ученици и колектив школе свечаном академијом подсетили су на историјски пут и развој Неготинске гимназије, уз учешће рецитатора и хора под управом Данијеле Марковић. Школа је похвалила добитнике награда на републичким такмичењима, а Оливери Негоицић, Ледарки Османовић и Мирославу Лекићу, уручила награде за 30 и 20 година рада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Raca Milosavljevic

10.09.2019. 19:20

... sve cestitke ovoj ustanovi obrazovanja ....jos uvek se dobro drzi nase skolstvo ...